NOVI ASFALT STIŽE DO DEVIĆA NAKON TRI DECENIJE! Planirano je 8 kilometara novog puta
Asfaltiranje, Foto: RTS/Printscreen

važan korak

NOVI ASFALT STIŽE DO DEVIĆA NAKON TRI DECENIJE! Planirano je 8 kilometara novog puta

Budućnost i opstanak i drugih sela zavisi od infrastrukture, kaže čelnik opštine Ivanjica i na tome se radi zajedno za žiteljima

Objavljeno:

Pored važnih saobraćajnica, širom Srbije novi asfalt stiže i u krajeve čiji su žitelji to čekali decenijama, zbog čega smatraju da su oni koji su izgubili strpljenje napustili sela. U ivanjičkom kraju asfaltira se put koji je od značaja za oko 3.500 žitelja podgolijskih sela.

Dok putari koriste da pre snega što više završe posao na rekonstrukciji puta prema Devićima u osnovnoj školi "Prof. dr Milanko Košanin" održava se nastava. Ta škola po broju učenika je jedina na Goliji.

"Obuhvata i najveće područje, pet mesnih zajednica. Trenutno imamo 93 učenika, sa decom u pripremnom programu i nadamo se da će izgradnja ovog puta doprineti da jedan određeni broj učenika ostane na ovom području ovde da živi i da budu neki zadnji odbrambeni mehanizam odseljavanja stanovništva sa ovog područja", kaže Radojica Ćirović, direktor osnovne škole "Prof. dr Milanko Košanin".

Put
Putfoto: RTS/Printscreen

Nakon tri decenije novi asfalt stići će do Devića. Tih samo osam kilometara za žitelje ovih krajeva ima mnogo veći značaj.

"Mogu da vam kažem da to život znači za građane koji žive na ovim podgolijskim prostorima i da će to ubuduće, završetkom tog puta, mnogo promeniti način življenja i kvalitet života ljudi koji žive na ovim prostorima", kaže Radojica Stojković, predsednik MZ Devići.

Budućnost i opstanak i drugih sela zavisi od infrastrukture, kaže čelnik opštine Ivanjica i na tome se radi zajedno za žiteljima.

Put
Putfoto: RTS/Printscreen

"Našim odlukama jedan na prema dva, jedan na prema tri ulaganjima, odnosno na dinar koji skupe meštani dva, odnosno tri dinara daje opština za asfaltiranje uradili smo ove godine preko deset kilometara asfalta. Tendencija je bila da se uradi više, ali usled posledica koronavirusa i pandemije, smanjenog broja radnika nismo uspeli sve poslove da dovedemo do kraja", kaže Momčilo Mitrović, predsednik Opštine Ivanjica.

Sledeće godine nadamo se da ćemo oko 15 kilometara uspeti da asfaltiramo i da trajno rešimo ljudima probleme koji žive u svim mesnim zajednicama na teritoriji opštine Ivanjica, rekao je Mitrović.

Novi asfalt za žitelje sela jeste temelj nade budućnosti opstanka u selima gde je život posebno težak u zimskom periodu. Ali kad je put dobar kažu lakše se i sneg prebrodi.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.