NEMA VIŠE FALSIFIKOVANJA DOKUMENATA: RGZ uveo elektronski pečat! (FOTO)
Dokument sa pečatom, Foto: Printscreen/RGZ

SIGURNOST GRAĐANA

NEMA VIŠE FALSIFIKOVANJA DOKUMENATA: RGZ uveo elektronski pečat! (FOTO)

Saopštenje za javnost Republičkog geodetskog zavoda

Objavljeno:

Od danas sva rešenja Republičkog geodetskog zavoda sadrže kvalifikovani elektronski pečat institucije koji garantuje integritet i tačnost porekla podataka za koje je vezan. Elektronski pečat RGZ-a koji je uveden u okviru novog Centralnog informacionog sistema katastra nepokretnosti koji se implementira u Republičkom geodetskom zavodu u saradnji sa Vladom Srbije i Svetkom bankom, predstavlja zamenu za pečat i svojeručni potpis čineći nemogućim njegovo falsifikovanje i podižući pravnu sigurnost građana na najviši nivo.

Zahvaljujući naporima Vlade Srbije na digitalizaciji javne uprave i uspostavljenom pravnom okviru koji reguliše elektronsko poslovanje u javnom sektoru, uvedeni kvalifikovani elektronski pečat Republičkog geodetskog zavoda obezbeđuje ostvarivanje ušteda (smanjivanje materijalnih troškova, ušteda vremena), bolji nadzor i kontrolu rada unutar institucije, omogućavajući građanima i privrednim subjektima jednostavni pristup uslugama RGZ-a, odnosno brže, jeftinije i efikasnije poslovanje.

Pečat
foto: Printscreen/RGZ

Najvažnije, pomoću sistema za validaciju elektronskog dokumenta omogućeno je svim državnim organima i institucijama javnog sektora da dokument provere i dobiju potvrdu da nije došlo do izmene samog dokumenta, odnosno pokušaja krivotvorenja. Republički geodetski zavod postao je prvi državni organ koji je omogućio ovu izuzetno važnu uslugu. Ovom uslugom, kao i svim prethodnim antikoruptivnim merama, RGZ je stavio tačku na bilo kakvu mogućnost falsifikovanja, manipulacije ili prevare unutar sistema katastra nepokretnosti.

Kvalifikovani elektronski pečat sadrži grb Republike Srbije koji se nalazi u gornjem desnom uglu dokumenta, naziv i adresu institucije i datum i tačno vreme kada je dokument izašao iz informacionog sistema RGZ-a, odnosno vremenski žig.

Pečat
foto: Printscreen/RGZ

Građani, privreda, profesionalni korisnici i institucije javnog sektora ovakav elektronski dokument mogu preuzeti na elektronskoj oglasnoj tabli na internet stranici RGZ-a (www.rgz.gov.rs) i preko elektronskog sandučića na portalu eUprave. Elektronski dokument je validan i važeći u svim poslovima pred organima javnog sektora

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.