ISAK ASIEL, RABIN JEVREJSKE ZAJEDNICE OBJAŠNJAVA! Šta je Hanuka, šta se slavi na taj dan i zašto se pali 8 sveća?
Isak Asiel, rabin Jevrejske zajednice u Srbiji, Foto: Printskrin/RTS

JUČE JE POČEO PRAZNIK

ISAK ASIEL, RABIN JEVREJSKE ZAJEDNICE OBJAŠNJAVA! Šta je Hanuka, šta se slavi na taj dan i zašto se pali 8 sveća?

Isak Asiel, rabin Jevrejske zajednice u Srbiji navodi da je Hanuka simbol nade, čuda, bitke za identitet i vere u bolje sutra

Objavljeno:

Širom sveta sa zalaskom sunca juče je počeo je jevrejski praznik svetlosti Hanuka ili Hag haurim, praznik slobode i svetlosti.

Isak Asiel, rabin Jevrejske zajednice u Srbiji navodi za RTS je Hanuka simbol nade, čuda, bitke za identitet i vere u bolje sutra. Po karakteru ovaj praznik ima jaku simboliku, a to je da možemo opstati u svakom društvu, ukorenjeni u sopstvenoj tradiciji, a da opet budemo otvoreni i prema svetu, ističe Asiel.

Hanuka se slavi u znak sećanja na trogodišnji oslobodilački rat, odnosno oslobođenje Jerusalima 165. godine pre nove ere. Predstavlja proslavu pobede Jevreja Makabejaca nad paganskom grčko-asirijskom vojskom, predvođenom Antiohijem Četvrtim, kao i posvećenja Drugog Hrama, koji je bio oskrnavljen.

Isak Asael
foto: Printskrin/RTS

Gostovanje Isaka Asiela u Jutarnjem programu RTS-a

Isak Asiel, rabin Jevrejske zajednice u Srbiji gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da je Hanuka proslava jevrejskog nacionalnog preživljavanja i ponovne uspostave verskih sloboda, kada se, po paljenju svećica, svi članovi porodice, okupljaju oko trpeze gde se, uz razgovor, jelo i igranje igara, proslavlja praznik.

Svečanost traje osam dana, i u znak sećanja na sva čuda koja su se desila, u jevrejskim porodicama se pali osam sveća na osmokrakom svećnjaku, sa dopunskim, devetim krakom za svećicu na sredini svećnjaka, poznatim pod imenom Menora za Hanuku ili Hanukija.

"Ta deveta svećica koja je u sredini, ona je poslužitelj. Sa tom svećicom palimo sveće. Prve večeri palimo prvu svećicu sa tim poslužiteljem. Druge večeri dve, treće tri, a poslednje večeri palimo osam i tog poslužitelja stavljamo na posebno uzvišenje", objašnjava rabin.

Paljenje svećica u svećnjaku predstavlja centralni čin celokupne proslave Hanuke i podseća na čudo koje se dogodilo, kada je po ulasku vođe ustanka Jude Makabejca u jevrejski Hram, ulje za sveće kojeg je bilo za samo jedan dan, potrajalo čitavih osam.

Isak Asael
foto: Printskrin/RTS

"Pošto se desilo čudo, uveden je propis da mora da se objavi čudo u svim sledećim generacijama, zato Jevreji stavljaju hanukiju u prozor koja gleda na ulicu da bi prolaznici videli da je Hanuka, da se desilo čudo. U drugom veku pre nove ere Jevreji su uspeli da sačuvaju svoj identitet, ako su oni mogli, možemo i mi", navodi rabin Asiel.

To može da gori, objašnjava gost Jutarnjeg programa, minimum pola sata, a može i četiri, pet u zavisnosti koliko ulja stavite.

"Za to vreme porodica je na okupu jer je Hanuka porodični praznik koji se proslavlja uz priču, jelo, pesmu, igranje praznika. To je zaista jedan lep porodičan skup, kada deca za osam dana dobiju osam poklona. To ne mora da bude ništa skupoceno već predstavlja mali znak pažnje", objašnjava rabin Asiel.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.