Srbi ga slave kao najvećeg heroja, a ubio je OCA i BRATA!?
Foto: Reuters

kontrOverzan

Srbi ga slave kao najvećeg heroja, a ubio je OCA i BRATA!?

Ubistvo je, po Vuku Karadžiću, učinjeno u ljutnji i iz ljubavi, i njime su spašeni svi iz zbega, a njegov otac sramote i ropstva
Objavljeno:

Većina istoričara saglasna je da je Karađorđe rođen na Đurđić, 16. novembra, ali oko godine rođenja toliko saglasja nema. U određivanju njegovog godišta se luta čitavih osamnaest godina, od 1752. do 1770. godine.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ipak, iako se slavi kao heroj i vođa Prvog srpskog ustanka, neki detalji iz njegovog života su ipak ostali neznani većem delu javnosti.

Potiče iz vrlo siromašne porodice, a njegov otac često nije imao ni za porez, pa su se često selili, a Đorđe je morao da služi kod imućnijih Srba i Turaka. No, prva kontroverza oko Karađorđa počinje njegovom ženidbom.

Đorđe Petrović se 1785. godine ženi Jelenom Jovanović. Prema nekim izvorima, Jelenini roditelji su bili imućniji i nisu dali svoju kćer, ali ju je Đorđe oteo i učinio svojom ženom. Posle ženidbe nije dugo ostao u Srbiji, jer je navodno ubio Turčina. Izbegao je u Srem sa svojom porodicom.

foto: Wikipedia / Vladimir Borovikovsky

U tom zbegu se desio događaj koji je mnogo osporavan i izazvao velike polemike među istoričarima - oceubistvo. Najverovatnija priča je da je njegov otac, koji je godinama služio kod Turaka, u jednom trenutku odlučio da nagovori sve da se vrate i nastave da žive kao do sada, služeći Turke.

Svi u zbegu su to razumeli kao pretnju da će se vratiti u ropstvo ili u smrt. Kada je uvideo da majčino preklinjanje oca da odustane od povratka ne pomaže i da ima podršku svih, digao je ruku na oca, a potom je njegovog oca Petra dotukao momak iz pratnje.

Ubistvo je, po Vuku Karadžiću, učinjeno u ljutnji i iz ljubavi, i njime su spašeni svi iz zbega, a njegov otac sramote i ropstva. 1796. godine, po povratku u Srbiju, Karađorđe se ispovedio i zamolio za oproštaj, koji je od sveštenstva dobio. Karađorđe je ubio ne samo svog oca već i još jednog člana svoje porodice. Kada je ustanak počeo, sredinom 1806. obesio je brata Marinka jer je bio optužen da je silovao jednu Srpkinju u Topoli. Ta Karađorđeva prekost i surovost ulivala je strah svim Srbima, tvrde istorijski izvori.

Karađorđe ili Crni Đorđe bio je srpski vrhovni vožd od 1804. do 1813. godine . Imao je dva sina, Aleksu i Aleksandra.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.