DRASTIČNO POVEĆANJE SMRTNOSTI U PRESTONICI: Za deset meseci preminulo 5.108 građana više nego u istom periodu 2020.
Ilustracija, Foto: Ana Paunković

STATISTIKA

DRASTIČNO POVEĆANJE SMRTNOSTI U PRESTONICI: Za deset meseci preminulo 5.108 građana više nego u istom periodu 2020.

Od početka godine najviše umrlih beleži se na opštinama Savski venac, Zemun i Zvezdara, koje su i u 2020. bile u vrhu tabele po broju prijavljenih smrti

Objavljeno:

ZAadeset meseci ove godineu prestonici je umrlo 5.108 građana više nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima Sekretarijata za upravu - sektor statistike, od januara do oktobra ispisano je 25.807 smrtovnica, dok ih je lane bilo 20.488. Od ukupnog broja preminulih, oko deset odsto su građani iz unutrašnjosti. Brojke pokazuju da je najcrnji mesec ove godine bio oktobar sa 3.646 preminulih, što je čak 80 odsto više nego godinu ranije.

Iako "borba" sa koronom ulazi već u treću godinu, vodeći uzrok smrti Beograđana prošle godine bile su kardiovaskularne bolesti, od kojih su preminule 11.394 osobe. Slede tumori, a tek na trećem mestu bila je dijagnoza "kovid 19". Rad bolnica u kovid-sistemu, već duži vremenski period, izvesno je doprineo tome da hronični pacijenti nisu imali priliku da se adekvatno kontrolišu i leče od primarnih oboljenja, pa je bilo smrtnih ishoda.

Od početka godine najviše umrlih beleži se na opštinama Savski venac, Zemun i Zvezdara, koje su i u 2020. bile u vrhu tabele po broju prijavljenih smrti. Ovi podaci nisu iznenađujući s obzirom na to da se na teritoriji ovih opština nalaze svi prestonički kliničko-bolnički centri i bolnice.

Analize o broju preminulih rade se na osnovu izveštaja iz matičnih knjiga umrlih. Podaci o smrti se upisuju u evidenciju na osnovu podataka gde je konstatovana smrt, a ne prema mestu prebivališta preminulog.

Osim u oktobru, statistika je ove godine bila veoma loša i u martu, kada je preminula 3.261 osoba, što je 1.173 više nego u istom mesecu prošle godine. U odnosu na lane, u julu i avgustu ove godine evidentirano je manje umrlih. Najmanja smrtnost u 2021. bila je avgustu. Iako će zvanični podaci o broju, uzroku i polu preminulih u ovoj godini biti poznati na proleće sledeće godine dosadašnja statistika je pokazala da je među preminulima više muškaraca nego žena.

SAHRANE

TOKOM oktobra beleži se i povećan broj sahrana na svim prestoničkim grobljima. Samo u Obrenovcu su od početka godine bile 474 sahrane, dok ih je prošle godine tokom cele godine bilo 405. U oktobru umesto prosečnih 30 bilo je dnevno i do 70 sahrana. Tokom 2019. godini u Obrenovcu je sahranjeno 325 preminulih građana.

Bonus video:

08:07

VUČIĆ: Od 1. januara za svako prvorođeno dete 300.000 dinara, za studentkinje trudnice i mame ne važe ispitni rokovi

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.