"NADAM SE DA ĆE GRAĐANI PREDSTOJEĆE PRAZNIKE PROSLAVITI U KRUGU PORODICE" Đerlek pomenuo i kovid propusnice
Miroslav Đerlek, Foto: Printscreen/Youtube/ SANA PRESS

praznične mere

"NADAM SE DA ĆE GRAĐANI PREDSTOJEĆE PRAZNIKE PROSLAVITI U KRUGU PORODICE" Đerlek pomenuo i kovid propusnice

Ne možemo prisiljavati ljude da se vakcinišu, ali ćemo ipak uraditi sve da ih motivišemo

Objavljeno:

Ukoliko ne bude pogoršanja epidemijske situacije, neće biti uvođenja kovid propusnica u drugim objektima, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Miroslav Đerlek, koji se nada da će građani, kao i prošle godine, predstojeće praznike proslaviti u krugu porodice.

On je Radioteleviziji Srbije (RTS) rekao da je u protekla tri dana izdato oko 53.000 digitalnih zelenih sertifikata kompatibilnih sa Evropskom unijom (EU), što govori da ljudi žele da putuju i iskoriste koristi vakcinacije.

"Što se tiče pošta, očekujemo da će za pet dana na svim šalterima širom Srbije građani moći da izvade zeleni sertifikat", poručio je Đerlek.

Prema njegovim rečima, do sada je izdato 2.166.000 starih sertifikata, koje koriste oni koji žele da ostanu u restoranima posle 20 časova i na neki način podstaknu druge da se vakcinišu.

Đerlek tvrdi da Srbija u proteklih mesec dana beleži povećanje broja datih doza što je uticalo na stabilizaciju epidemijske situacije, kao i da je dato 3,3 miliona prvih doza, drugih oko 3,1 miliona, a trećih oko 1,4 miliona.

Raduje ga i iznenađuje podatak da u Preševu ima oko 77 do 78 odsto vakcinisanih.

Među gradovima sa najviše vakcinisanih su Priboj sa 67 odsto, Niš i Užice sa 63 odsto i Beograd sa 62 odsto, dok se na začelju nalaze Tutin sa 20 odsto, Lajkovac na 30 i Mionica na 31 odsto vakcinisanih.

"Ne možemo prisiljavati ljude da se vakcinišu, ali ćemo ipak uraditi sve da ih motivišemo", najavio je Đerlek.

Sada ima skoro 28 odsto mladih vakcinisanih, a na povećanje interesovanja mladih za vakcinaciju, kako smatra, najviše je uticala želja da uveče sede u kafićima i restoranima.

On je podsetio da je "zaustavljeno mnogo života koji faktički nisu ni počeli", što je ogroman i nenadoknadiv gubitak.

Svi roditelji trebalo bi da stave prst na čelo i zapitaju se da li imaju pravo da ugrožavaju zdravlje svoje dece, jer se dešavalo da su nevakcinisani roditelji zarazili svoju decu, ukazao je Đerlek.

On se boji "da će brzo doći neki novi soj, koji će pogađati decu i da će nam stvoriti veću tragediju koju doživljavamo".

Kako kaže, broj novoobolelih se smanjuje, međutim, nema još argumenata za popuštanje mera, jer u kovid bolnicama imamo 5.400 zaraženih, a dnevno umire između 50 i 60 ljudi.

Bonus video:

04:08

AMBASADOR U BUGARSKOJ OTKRIVA: Ljuljzim prvi polomio staklo na autobusu u plamenu i spasavao saputnike FORMIRANA RADNA GRUPA

(Espreso/FoNet)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.