BROJ PREMINULIH NE PADA! Sve manje pacijenata u bolnicama i kovid ambulantama ne sme da zavara
Kovid bolnica, Foto: Printscreen/Youtube

korona

BROJ PREMINULIH NE PADA! Sve manje pacijenata u bolnicama i kovid ambulantama ne sme da zavara

Povećava interesovanje za imunizaciju, ali je i dalje veće za treću nego za prvu dozu

Objavljeno:

Od početka epidemije koronavirusa u Srbiji je registrovano 1.235.828 slučajeva zaraze. Od posledica kovida preminula je 11.281 osoba. Na bolničkom lečenju trenutno je 5.610 pacijenata, od kojih je 213 na respiratoru.

Prema poslednjim podacima, od koronavirusa preminulo još 56 osoba, dok je zabeležen 2.771 slučaj zaražavanja, od 14.946 testiranih uzoraka.

Manji je broj pregleda u ambulantama kao i pacijenata na lečenju u kovid bolnicama. U crvenim zonama 800 pacijenata manje nego pre mesec dana. Ipak, i dalje ne smemo ni previše da se opuštamo, ni da budemo preveliki optimisti, upozoravaju lekari.

U Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović " imali su sedam prijema, samo nekoliko nedelja ranije, bilo je više od 40.

Sa druge strane, lekari ističu da delta soj daje znatno teže kliničke slike kod obolelih.

I epidemiolozi su zabrinuti jer koronavirus u susednim zemljama divlja. Ulazi se i u period hladnijeg vremena, više smo u zatvorenom, a očekuje se i sezona gripa.

U klupama su sada svi osnovci i srednjoškolci, pa i to povećava stepen zabrinutosti. Časovi traju 45 minuta i maske su obavezne.

Očekuje se nova sednica Kriznog štaba, i odluka da li će radno vreme u kome su neophodne kovid propusnice - biti produženo, ali i da li će đaci na zimski raspust ranije i duže.

Povećava interesovanje za imunizaciju, ali je i dalje veće za treću nego za prvu dozu.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže za RTS da podaci o broju umrlih govore da su kliničke slike veoma teške. Ističe da da nam nije potreban lokdaun, već mnogo više ozbiljnosti u sprovođenju mera, kao i da svi shvate da biraju između virusa i vakcine.

Predsednik Aleksandar Vučić smatra da nije potrebno da se kovid propusnice uvode na duže, ali da će poslušati lekare i premijerku Anu Brnabić.

"U ovom trenutku brojevi najsporije padaju u Novom Sadu, u Beogradu mnogo brže, ali su u Beogradu nešto ranije i brže otišli gore. Padaju ti brojevi i u ovom trenutku nemamo problema u bolnicama, tako da ne mislim da su potrebne nove mere, ali uvek sam spreman da saslušam Anu i lekare i epidemiologe", rekao je Vučić.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.