NASTAVNICA BALETSKE ŠKOLE SUSPENDOVANA JER JE BILA STROGA: Direktor škole pokrenuo disciplinski postupak
Ilustracija, Foto: EPA

STARA GARDA PROFESORA

NASTAVNICA BALETSKE ŠKOLE SUSPENDOVANA JER JE BILA STROGA: Direktor škole pokrenuo disciplinski postupak

n ističe da, nevezano za ovaj slučaj, nastavnici u Srbiji masovno spuštaju kriterijume, jer ako to ne urade, mogli bi da trpe sankcije

Objavljeno:

Nastavnicu jedne Baletske škole u Srbiji suspendovali su nakon žalbi brojnih roditelja da je suviše stroga i da je se deca plaše. S druge strane, njene kolege tvrde da je ona samo stara garda profesora koji traže da ocena bude pokrivena znanjem.

- Reč je o nastavnici koja ima oko 30 godina staža. U nekim ranijim generacijama nije bilo žalbi na njen rad, ali vremena su se promenila. Ona vam je onaj profil nastavnika što sve vole da rade po "pe-esu", gde đak mora da uči i sluša, i gde nema poklanjanja ocena - priča za Telegraf.rs Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Odjednom su, kaže, na njen rad počele da pristižu žalbe koje su išle čak dotle da su pojedini roditelji tvrdili da je se deca plaše i da ne mogu da spavaju zbog nje.

- Direktor škole je pokrenuo disciplinski postupak i kaznio je sa umanjenjem plate od 30 odsto šest meseci - navodi Antić.

On ističe da, nevezano za ovaj slučaj, nastavnici u Srbiji masovno spuštaju kriterijume, jer ako to ne urade, mogli bi da trpe sankcije.

Jedna nastavnica nedavno se požalila na društvenim mrežama da posle 27 godina rada sa đacima, odjednom ne zna da ocenjuje, jer se roditelji takođe žale da je stroga. Ona je i pored tolikog iskustva zamolila kolege da joj pomognu i kažu koji su njihovi kriterijumi ocenjivanja.

Odgovori su tek iznenadili. Naime, mnogi profesori napisali su koleginici da su kriterijumi odavno spušteni i da se sada dvojka daje sa 30 odsto rešenog kontrolnog zadatka, trojka već sa 45 odsto, a četvorka počev od 65 odsto rešenog.

"Kad tata kaže da mu dete zna sve i da mora da ima peticu, tu je glib", napisala je druga nastavnica u komentaru.

Svaki peti đak završio osmi razred sa svim peticama

Jedna je dodala da u kontrolnim zadacima boduje sve što može kako bi učenicima dala što veće ocene, jer će u suprotnom biti u problemu.

- Pojedini roditelji su preambiciozni, a nastavnici, s druge strane, nemaju autoritet. Ne znam zapravo da li neko ima autoritet u školi, počev od direktora. Danas kao nastavnik meriš svaku reč i svaku ocenu, nema više nezavisnosti. To dovodi do toga da mnoga deca imaju nulu u glavi a peticu u knjižici - upozorava Antić.

Najnovije istraživanje pokazalo je da je na kraju osmog razreda u školskoj 2020/2021. godini odličan uspeh ostvarilo čak 43,2 odsto učenika, dok je dovoljan uspeh imalo svega 1,2 odsto učenika, navodi se u izveštaju Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Na kraju osmog razreda 34,1 odsto učenika bilo je vrlodobro, a 21,5 odsto njih ostvarilo je dobar uspeh. Svaki peti učenik završio je osmi razred sa svim peticama.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.