DA LI SE ŽITO SPREMA ZA ARANĐELOVDAN I OSTALE SLAVE? Protođakon otkrio šta je PRAVA ISTINA
Žito, Foto: Zorana Jevtić

HRIŠĆANSTVO

DA LI SE ŽITO SPREMA ZA ARANĐELOVDAN I OSTALE SLAVE? Protođakon otkrio šta je PRAVA ISTINA

Aranđelovdan je prema brojnosti vernika koji ga slave druga najčešća slava kod Srba posle Svetog Nikole

Objavljeno:

U crkvenom kalendaru Aranđelovdan je obeležen crvenim slovom i uvek se praznuje 21. novembra. Hrišćani su ovaj praznik ustanovili na Saboru svetih otaca održanom nekoliko godina pre Prvog vaseljenskog sabora.

Aranđelovdan je prema brojnosti vernika koji ga slave druga najčešća slava kod Srba posle Svetog Nikole.

Sprema li se žito?

Mnogi vernici su u nedoumici da li se danas sprema slavsko žito, te smo pitali protođakona dr Ljubomira Rankovića da li je ispravno napraviti žito ili ne.

- Danas se obavezno, kao i za svaku krsnu slavu, priprema žito. Osnovno obeležje krsne slave u srpskom pravoslavnom narodu jeste: kolač, sveća, žito, vino, ikona, naravno, potrebno je zapaliti kandilo gde ga ima, a nadam se da sve srpske kuće imaju - rekao je protođakon Ranković.

Dr protođakon Ranković rekao je da je prava zabluda da vernici ne prave žito za slavu kako bi oskrnavli običaj krsne slave.

- Najveća zabluda nasleđena iz vremena kada su pagani, pa i satanisti omalovažavali značaj anđela i minimizirali njihov značaj, iz tog vremena ostala je i ta podmetaljka i prevara da je arhagel Mihailo živi svetac samo da bi se na neki način oskrnavio verski običaj krsne slave. Ta umišljenost i tvrdoglavost pojedinih ljudi koji slave Aranđelovdan kako im je neko nekad rekao i da je to tradicija, to je takva zabluda i takav greh pre svega - objašnjava on.

U Jevanđelju stoji zapisano, što je i Dostojevski napomenuo u zaglavlju romana "Braća Karamazov": "Ako zrno pšenično padnuvši na zemlju, ne umre, ono jedno ostane, a ako li umre on trostruki rod donese".

- To su Hristove reči o snazi i značaju zrna pšeničnog kao izvora života. Slaviti krsnu slavu bez žita znači slaviti smrt - zaključio je dr Ranković.

Narodna verovanja

Prema narodnom verovanju Aranđelovdan se slavi u jesen jer je kad su sveci delili uloge Arhangel Mihailo dobio jesenje i zimsko vreme – vreme zime i zimskih teškoća.

Tako je nastalo i narodno verovanje koje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan, može odrediti kakva će biti godina. Kaže se: kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća.

Govori se da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

Da li će Aranđelovdan biti proslavljen uz posnu ili mrsnu trpezu, zavisi od toga na koji dan pada. Ako pada u sredu ili petak, onda treba da bude posna.

(Espreso / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.