"TEŠKO NAM JE, GODINA PROĐE...": Sestrić Patrijarha Irineja o godišnjici njegove SMRTI
Patrijarh Irinej, Foto: espreso

sećanje

"TEŠKO NAM JE, GODINA PROĐE...": Sestrić Patrijarha Irineja o godišnjici njegove SMRTI

U ljudima je budio blagost, izazivao strahopoštovanje, te su se mnogi iz sela, koji su želeli da ga upoznaju obraćali upravo Slobodanu

Objavljeno:

"Teško nam je, godina prođe... Takav čovek ne može da se zaboravi. Treba imati sreće u životu i živeti pored takvog čoveka i takve veličine"

Ovako za 24sedam počinje priču sestrić patrijarha Irineja, Slobodan Knežević, godinu dana od 20. novembra kada nas je poglavar Srpske pravoslavne crkve napustio i otišao u carstvo nebesko.

Kaže nam kako je rodno mesto srpskog patrijarha Irineja, selo Vidova kod Čačka, proteklih 12 meseci pod velom duge.

- Ljudi i dan-danas ne mogu da veruju da ga više nema. Kada se pomene njegovo ime, svima se javi neka seta u očima. Dolazio je u selo, narod ga je viđao, verovao mu i radovao se kada ih poseti - kaže naš sagovornik.

U ljudima je budio blagost, izazivao strahopoštovanje, te su se mnogi iz sela, koji su želeli da ga upoznaju obraćali upravo Slobodanu.

- Govorio sam im da čim progovore prvu reč sa njim, osetiće da je on čovek kao i svi mi. I tako bi i bilo. Patrijarh Irinej bi sa njima popričao o životnim stvarima, a uvek se trudio da zapamti ljudske priče i da ih sledeći put kad ih vidi, upita, kako su i ako je bio neki problem, da li su ga rešili - navodi naš sagovornik.

Sestrinska ljubav

Na pitanje kako je njegova majka, a sestra blaženopočivšeg patrijarha Irineja, podnela ovih godinu dana od kada njenog brata nema, naš sagovornik sa uzdahom objašnjava:

- Tugovala je cela Srbija, ali naša kuća je bila najtužnija. Niko ga nije više voleo od moje majke Milijanke. Taj njihov odnos, to poštovanje, to saglasje o životu, imali su njih dvoje – kaže on i dodaje kako je i njegova mlađa ćerka teško podnela odlazak patrijarha i da je na dan smrti, odmah se zaputila za Beograd, želeći da ga isprati na večni počinak.

Slobodan navodi da mu je, za godinu dana, ujak jednom prilikom došao u san.

- Video sam ga kao da je tu, kao da nikad nije ni otišao. Nešto mi je rekao, ali ujutru nisam mogao da se setim... – priča Slobodan.

Žal

Na 300 metara od rodne kuće patrijarha Irineja, gde Slobodan sa majkom živi, još davne 2015. godine počelo se sa izgradnjom crkve brvnare, u čast patrijarha Irineja, koji je i lično dolazio kada je na građevini postavljen temelj. Ali, nije dočekao da se ona završi.

- Toliko je to želeo. To mi je najveći žal. Mi smo nastavili da završavamo radove, ali je tokom ovih godinu dana, falilo da bude tu, da smiri, udeli savet, ali i da bude izričit kada nešto želi, na način kako je samo on znao – ispričao je sestrić patrijarha i tiho dodao: "Gledali smo da sve uradimo kako bi on želeo“.

Slobodan nam priča da je sa patrijarhom razgovarao, kada su tek počeli radovi na izgadnji crkve, kako bi mogla da se zove.

- Pitao sam ga šta misli da crkvu posvetimo Uspenju presvete Bogorodice, Velikoj gospojini, koja se obeležava 28. avgusta (dan kada je rođen patrijarh Irinej). On se usaglasio. Međutim, na prvu se zaboravio da je to njegov dan rođenja, a kada je shvatio, samo mi se osmehnuo - kaže sestrić blaženopočivšeg poglavara SPC.

Podsetimo, poglavar SPC Irinej preminuo je 20. novembra prošle godine, a potom je, dva dana kasnije sahranjen u kripti Hrama Svetog Save, u grobnici koja se nalazi iza oltara. Danas će, od devet časova, u Hramu Svetog Save biti služena saborna sveta liturgija i godišnji pomen patrijarhu srpskom Irineju.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.