DR KON O TRENUTNOJ SITUACIJI: Imao je ŠTA DA KAŽE
Predrag Kon, Foto: Printcsreen/Youtube

KOVID-19

DR KON O TRENUTNOJ SITUACIJI: Imao je ŠTA DA KAŽE

Epidemiolog je podsetio na prošlogodišnji jesenji talas i situaciju kada je nakon velikog broja zaraženih krajem decembra došlo do smanjenja

Objavljeno:

- Dinamična je situacija, strašno zavisi od našeg ponašanja. Ono što je jasno bilo i imamo tokom ove nedelje nakon povratka u škole je usporavanje pada broja zaraženih. Pad će biti u toku ove nedelje i najverovatnije u toku sledeće nedelje, s tim što će već tokom naredne nedelje taj pad da se zaustavi. Da li će doći do stagnacije ili će brojke početi da rastu zavisi od više faktora - rekao je u razgovoru za "Blic" epidemiolog i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon.

On je objasnio da je vrlo verovatno da će se na tom visokom nivou oko 2.000 i više zaraženih brojke da se zadrže jako dugo.

Epidemiolog je podsetio na prošlogodišnji jesenji talas i situaciju kada je nakon velikog broja zaraženih krajem decembra došlo do smanjenja. Tada, podseća, nismo imali drastično smanjenje, već su se brojke između dva podtalasa - jesenjeg i prolećnog, zadržale na visokom nivou.

- To je otprilike silična situacija i sada. Sve dalje priče su teoretske i naše želje. S jedne strane, dalje brojke zavise od vakcinisanosti, sa druge strane imamo slave i pred nama je ozbiljna odluka vezana za zimski raspust - kazao je epidemiolog.

"Nijedno mesto gde može doći do zaražavanja ne treba da bude izostavljeno"

Govoreći o daljim merama i tome šta možemo da očekujemo, epidemiolog se osvrnuo na kovid propusnice. Dosta je polemike prethodnih dana bilo da li bi one mogle biti uvedene za bioskope, pozorišta, koncerte, utakmice, ali i teretane i kozmetičke salone.

- Kako da ne, o tome se razmišlja. Kovid propusnice u osnovnoj zamisli nisu bile namenjene samo ugostiteljskim objektima, nego i šire na svim mestima na kojima može doći do zaražavanja. Važna stvar je što mi još uvek nemamo kovid propusnice koje važe 24 sata. To je prvi i osnovni zahtev, a zajedno sa tim bi išlo i sve ovo ostalo - kazao je član Kriznog štaba.

Kon je istakao da sva ta događanja gde može doći do prenošenja ne treba da budu izostavljena.

- Dinamika toga nije deo razmišljanja Kriznog štaba, već načina sprovođenja, uvođenja, kontrola koja je sada neuporedivo veća i to je čini se dalo rezultate - kazao je Kon.

Osvrnuo se i na doček Nove godine istakavši da je prerano govoriti o tome mesec i po dana ranije.

- O tome treba ozbiljno da se iskonsultujemo u okviru prvo medicinskog, a kasnije i ostalog dela Kriznog štaba. Svaka lokalna samouprava, pa i Grad Beograd nadležna je za organizaciju dočeka Nove godine. Oni mogu da odnesu odluku da se doček održi, ali u okvuiru mera koje su određene - kazao je član Kriznog štaba.

On podseća da su sada uvedene kovid propusnice i da bi za doček to trebalo da bude apsolutni minimum.

- Ja sam protiv bilo kakvog takvog okupljanja, to treba da bude jasno. Šta će biti, videćemo, ako se situacija bude jako pogoršala mi sigurno nećemo sedeti i ćutati o dočeku - jasan je dr Kon.

"Pomeranje zimskog raspusta korisno"

Ono što se nadalje može da se očekuje jeste ponovno vraćanje većeg broja zaraženih u školama kako je bilo pre mini-raspusta.

- Sledeći udar zavisiće od toga. Ovo što dolazi iz Evrope je povezano sa delta plus sojem koji još kod nas nije otkriven. Ovo nije predah, daleko je to od predaha mi imamo više od 3.000 zaraženih. Još uvek smo u vanrednoj situaciji, ona nije katastrofalna, ali ne možemo da budemo zadovoljni - kazao je on.

On je govoreći o mogućem pomeranju zimskog raspusta, rekao da nisu još oficijalno razgovarali na tu temu, ali da razmenjuju mišljenja kroz grupe, pozive i razgovore.

- U svakom slučaju znamo da su veliki praznici kao što je Sveti Nikola, katolički Božić, pa onda i Nova godina veliki epidemiološki rizik. Oni su duhovno potrebni, ali su dodatni rizik. Smanjenje milionske populacije, treba shvatiti da je milion ljudi u školama u zatvorenom prostoru, dati raspust u tom trenutku je nešto što razmiljamo da je korisno, pogotovo u smislu gripa - kazao je Kon.

Član Kriznog štaba je dodao da grip još nije pristuan, ali da ako bi se pojavio on bi izazvao dodatni rizik, jer bi bilo teško razdvajati obolele.

- Dovoljno je samo zamisliti, mada to ne očekujemo, preventivnmo o tome razmišljamo. Čuo sam da je ministar rekao da kucamo na otvorena vrata i to je jako dobro naročito što tim za škole radi sjajan posao - kazao je Kon.

On se osvrnuo na tek završeni jesenji raspust i koliko je on pokazatelj da li je urodio plodom kada je reč o broju zaraženih.

- Sasvim je jasno pokazano da je u strukturi obolevanja u usrastu predškolskom i školskom došlo do smanjenja broja laboratorijski potvrđenih slučajeva zaražavanja sa 18,19 odsto na 13,14 odsto. Dakle za pet odsto imamo poboljšanje - kazao je Kon i dodao da je manje zaražene dece i u Beogradu nakon raspusta - pet odsto manje u osnovnim i 10 odsto manje u srednjim školama.

Kako on dalje tvrdi, to je jasan pokazatelj da su mere dale rezultate - kada imamo pad na ukupnom nivou, a jedna grupa se izdvaja (u ovom slučaju osnovci i predškolci) sa većim padom.

"Realno da će buster doza duže trajati"

Kon je govoreći o trećoj dozi kazao da je ona uz prvu sada najvažnija.

- Kada sada govorimo o trajanju buster doze, bavimo se spekulacijama. Ono što može da se očekuje je da duže traje za razliku od prve dve, to bi bilo realno očekivati. Možda će doći i do pada broja zaštite i da će u narednom periodu biti neophodno još doza, ali to danas niko ne može jasno da tvrdi - pojašnjava epidemiolog za "Blic".

Kon ističe da je je važno za sve to se pripremiti, te da je vakcinacija primarna prevencija u odnosu na sve ostalo, te da je to temelj zaštite stanovništva.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.