DANAS JE POČELO IZDAVANJE EU KOVID SERTIFIKATA: Ovo je procedura za preuzimanje, jednostavno je (FOTO)
Ilustracija, Foto: Printscreen/EUPRAVA.GOV.RS

eu kovid sertifikati

DANAS JE POČELO IZDAVANJE EU KOVID SERTIFIKATA: Ovo je procedura za preuzimanje, jednostavno je (FOTO)

Novi kovid sertifikati razlikovaće se od aktuelnih koji su izdati do sada tako što će imati poseban QR kod i izgled

Objavljeno: 11:45h

Vest da je Evropska unija priznala digitalne kovid sertifikate koji se izdaju u Srbiji propraćena je sa oduševljenjem. Ipak, iako su mnogi shvatili da takva odluka znači i potpuno slobodno putovanje u bilo koju zemlju za vakcinisane, realnost je nešto drugačija.

Građani Srbije će od danas na portalu e-Uprave moći da preuzmu digitalne zelene sertifikate koji su kompatibilni sa pravilima Evropske unije.

Potrebno je da odete na sajt e - Uprave i prvo izvršite registraciju - unesite korisničko ime i lozinku, a potom popunite ostale podatke. Posle toga će vam na mejl će stići obaveštenje da ste se uspešno registrovali. Oni koji su još pre izvršili registraciju, preskočiće ovaj korak i samo se prijaviti.

Sledeće što treba da uradite je da kliknite na opciju EU digitalni zeleni sertifikat, nakon čega je potrebno da pritisnete - pokreni uslugu. Ubrzo će se otvoriti novi prozor na kojem je neophodno upisati JMBG, šifru potvrde vakcinacije, mejl adresu, broj pasoša i zemlju u kojoj je izdat.

E uprava
foto: Printscreen/EUPRAVA.GOV.RS

Nakon svega toga, u roku od nekoliko minuta na mejl će vam stići obaveštenje da ste uspešno poslali zahtev, a u prilogu će se naći vaš kovid sertifikat sa kojim možete da putujete po Evropi.

Novi kovid sertifikati razlikovaće se od aktuelnih koji su izdati do sada tako što će imati poseban QR kod i izgled, a u ovaj dokument biće uključene sve vakcine koje se daju u Srbiji.

E uprava
foto: Printscreen/EUPRAVA.GOV.RS

Očekuje se da od sledeće nedelje novi sertifikati budu dostupni za izdavanje u poštama širom Srbije. Iako će u ovom dokumentu biti uključene sve vakcine koje se daju u Srbiji, priznavanje vakcina zavisiće od države do države.

E uprava
foto: Printscreen/EUPRAVA.GOV.RS

Bonus video:

01:42

DAČIĆ: Republici Srpskoj prete od njenog nastanka

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.