RHMZ IZDAO VAŽNO UPOZORENJE: Vetar olujne jačine pogodiće jedan deo Srbije, sutra nam preti DRUGA OPASNOST
Vetar, Foto: Beta/Dragan Gojić

RHMZ

RHMZ IZDAO VAŽNO UPOZORENJE: Vetar olujne jačine pogodiće jedan deo Srbije, sutra nam preti DRUGA OPASNOST

Pola zemlje biće sutra u žutom meteoalarmu i zbog magle, jer će horizontalna vidljivost biti manja od 200 metara

Objavljeno:

U Srbiji će do kraja dana duvati jugoistočni vetar, u košavskom području povremeno jak, dok se u južnom Banatu očekuju olujni udari, upozorenje je koje je danas izdao Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Zbog jačine vetra veće od 17 metara u sekundi, RHMZ je izdao žuti meteoalarm, što znači da je vreme potencijalno opasno.

- Moguće su štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini, problemi u transportu i saobraćaju (zanošenje automobila na putevima), štete na šumama, drveću u parkovima i individualnom drveću (lomljenje manjih i tanjih grana), problemi u građevinarstvu - naročitu u radu sa kranovima, indirektna opasnost od povređivanja ljudi i životinja, otežava već tešku postojeću situaciju (šumski i drugi požari, ekološka katastrofa, ometanje akcija spasavanja). Uticaji se odnose na dobro i redovno održavane objekte tvrde građe, zdravo drveće i slično - navodi se na njihovom sajtu.

Žuti meteoalarm odnosi se na Banat, Beograd i Pomoravlje.

- Vetar će u košavskom području biti jak, u Pomoravlju i u Podunavlju sa olujnim udarima, na jugu Banata i preko 100 km/h. U Srbiji će danas maksimalna dnevna temperatura biti od 8 do 14 stepeni, u Beogradu do 11. U Timočkoj i Negotinskoj Krajini tokom celog dana biće tmurno i maglovito - navodi meteorolog Đorđe Đurić.

Pola zemlje biće sutra u žutom meteoalarmu i zbog magle, jer će horizontalna vidljivost biti manja od 200 metara.

- Problemi u saobraćaju (moguća blokada saobraćaja), komplikacije u već teškoj situaciji (delimična ili potpuna blokada akcija spasavanja). Nepovoljni vremenski uslovi za hronične bolesnike, ljude pod terapijom, medicinskom kontrolom ili meteoropate. Pri niskim temperaturama objektivna opasnost od mržnjenja kapljica magle i zaleđivanja - objašnjeno je na sajtu RHMZ-a.

Bonus video:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.