Srpski digitalni kovid sertifikati od danas važe u EU
Kovid propusnica, Foto: Profimedia

ODOBRENO

Srpski digitalni kovid sertifikati od danas važe u EU

Odluka ne znači da će srpski državljani, koji poseduju digitalni zeleni sertifikat, automatski moći da uđu u sve zemlje Unije, pošto ona ne menja stav pojedinačnih članica EU o tome koje vakcine priznaju

Objavljeno:

Odluka Evropske komisije da je digitalni zeleni sertifikat Srbije podudaran sa digitalnim kovid sertifikatom EU danas stupa na snagu.

Jučerašnja odluka Komisije olakšaće proveru informacija o primljenim vakcinama, o preležanoj bolesti kovid-19 ili o PCR ili antigenskom testiranju, ali ne predstavlja putni dokument.

Odluka ne znači da će srpski državljani, koji poseduju digitalni zeleni sertifikat, automatski moći da udju u sve zemlje Unije, pošto ona ne menja stav pojedinačnih članica EU o tome koje vakcine priznaju.

Većina članica EU i dalje ne priznaje ruske i kineske vakcine protiv korona virusa, zbog čega nosioci srpskog sertifikata i dalje moraju da proveravaju da li ispunjavaju konkretne uslove za ulazak u odredjenu državu EU.

Države članice EU postavljaju različite uslove i kada je reč o priznavanju vakcina i po pitanju potvrde o preležanoj bolesti. Pregled ograničenja po državama dostupan je na sajtu https://reopen.europa.eu/en.

Vakcina
foto: Profimedia

Ključna promena posle današnje odluke Evropske komisije trebalo bi da bude lakši ulazak u kafiće, restorane, muzeje, pozorišta i druge ustanove u članicama EU, pošto će od danas biti moguće očitavanje srpskih QR kodova, a do sada je bilo potrebno nositi potvrde.

Sistemu digitalnih kovid sertifikata EU do sada su se pridružile 22 zemlje koje nisu članice Unije, uključujući Albaniju i Severnu Makedoniju.

Povezivanje Srbije sa sistemom digitalnih kovid sertifikata EU znači da će srpski sertifikati biti prepoznatljivi u aplikacijama za verifikaciju u EU, ali i u drugim zemljama koje koriste isti sistem.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.