MINISTARKA MATIĆ SAOPŠTILA VAŽNE VESTI: Od sutra možete preuzeti poseban kovid sertifikat koji priznaje EU
Tatjana Matić, Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

odlično

MINISTARKA MATIĆ SAOPŠTILA VAŽNE VESTI: Od sutra možete preuzeti poseban kovid sertifikat koji priznaje EU

Od sutra to više neće biti slučaj zato što je digitalni zeleni sertifikat prošao integracioni test evropske komisije i danas će se zvanično usvojiti sertifikat koji postaje praktično integrisan u evropski zeleni sertifikat

Objavljeno:

Tokom nedelje biće omogućena i mobilna aplikacija kojom će građani moći da preuzmu taj sertifikat kompatabilan sa EU na svojim telefonima.

Povodom usvajanja odluke EU o priznavanju digitalnih kovid sertifikata izdatih u Srbiji ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić rekla je da je u poslednje vreme mnogo naših građana kontaktiralo Ministarstvo turizma u vezi sa postojećim digitalnim sertifikatima koje izdaje Republika Srbija, a koje nije bilo moguće očitati u nekim restoranima i ugostiteljskim objektima u zemljama EU.

Digitalni sertifikat
foto: Printscreen RTK

- Od sutra to više neće biti slučaj zato što je digitalni zeleni sertifikat prošao integracioni test evropske komisije i danas će se zvanično usvojiti sertifikat koji postaje praktično integrisan u evropski zeleni sertifikat. Ono što je važno i što građani treba da znaju je da će Kancelarija za IT od sutra uvesti novu vrstu usluge gde će pored digitalnog zelenog sertifikata koji se sada izdaje i koji može da se koristi u zemlji moći da odaberu opciju digitalni zeleni sertifikat kompatabilan sa EU - kazala je ministarka Matić i dodala:

- Tokom nedelje će biti omogućena i mobilna aplikacija što podrazumeva da će građani moći da preuzmu taj sertifikat kompatabilan sa EU na svojim telefonima. Od sledećeg ponedeljka na šalterima pošte građani će takođe moći da dobiju novi digitalni zeleni sertifikat. Stari zeleni sertifikati važe za našu zemlju, i dalje su u opticaju i za ulazak u zemlje EU - rekla je Matićeva i podsetila da su građani i sa starim sertifikatom mogli da putuju i pređu granicu jer smo imali potpisane bilateralne sporazume sa većinom zemalja, ali sa njima nije bilo moguće ulaziti u restorane, ugostiteljske objekte muzeje, bioskope i druge instuitucije u inostranstvu.

- Sa zelenim sertifikatom koji je kompatabilan sa EU građanima Srbije biće lakše da koriste sve pogodnosti zemlje u koju putuju - zaključila je Matićeva.

Ona je dodala da je priznavanje vakcina i dalje bilateralna stvar i zavisi od zemlje do zemlje članice EU, a da je savet građanima da pre putovanja pogledaju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova koje zemlje prihvataju koje vakcine.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.