DEVOJČICA (16) KOJA JE BILA NA RESPIRATORU SE PROBUDILA IZ KOME: Svesna je i pita kada će da ide kući
Ilustracija, Foto: EPA / Tamas Kovacs

lepe vesti!

DEVOJČICA (16) KOJA JE BILA NA RESPIRATORU SE PROBUDILA IZ KOME: Svesna je i pita kada će da ide kući

Devojčica se osvestila, razgovara sa nama, doduše teško, gotovo nečujno, ali ipak razumemo šta kaže

Objavljeno:

Devojčica od 16 godina, koja je zbog kovida mesec dana bila intubirana na repiratoru u Institutu za majku i dete, i dalje je na mehaničkoj ventilaciji, ali je, kako Kurir piše, sada svesna, probuđena iz veštačke kome i pita kada će da ide kući, što je veliko ohrabrenje za lekare.

Pulmolog prof. dr Predrag Minić s Instituta za kaže za Kurir da je devojčica sada potpuno svesna i da je on, kao lekar, konačno zadovoljan, mada još nije sve gotovo.

- Devojčica se osvestila, razgovara sa nama, doduše teško, gotovo nečujno, ali ipak razumemo šta kaže. Tražila nam je da pije vode, pitala je kada će da ide kući. Bogami, sam sada zaista optimista iako je i dalje na mehaničkoj ventilaciji - naglašava za Kurir prof. Minić.

Ova devojčica je jedina u Institutu na mehaničkoj ventilaciji zbog kovida. Bebica od šest meseci, koja je bila na respiratoru prebačena je s intenzivne nege ne odeljenje i uskoro će kući.

- Šestomesečna beba je pred otpustom, a i prevremeno rođena bebica, koja je kod kuće dobila kovid, takođe je pred prevođenjem s intenzivne nege na odeljenje. Ona je, takođe, bila na respiratoru i uspeli smo da je ekstubiramo i skinemo s mehaničke ventilacije, sada je na kanilicama za kiseonik. Takođe, devojčica od sedam godina, koja ima i nefrološko oboljenje je dobro i planiramo da je skinemo s kiseonika - navodi prof. Minić.

Podsetimo, devojčica od 16 godina je iz Užica i učenica je treće godine srednje škole, ranije nam je rekla prim. dr mr. sc. Dara Savić Božović, načelnica pedijatrije u užičkoj bolnici, koja je tinejdžerku poslala na dalje lečenje u Beograd.

- Ona je početkom septembra imala upalu grla, bila negativna na kovid, lečena antibioticima. Dobila je potom infektivnu mononukleozu koja joj je potpuno oborila imunitet i na organizam koji nije imao čime da se brani došao je kovid, potvrđen i testom. Usledila je obostrana upala pluća, smeštena je kod nas, bila je stabilna, na kiseoničkoj potpiori, sa stabilnom saturacijom. Noć pred odlazak na Institut naglo joj je pala saturacija, bio je to početak citokinske oluje, skener je pokaza masivniju upalu pluća - rekla je tada dr Savić Božović.

U Institutu je bila u pocetku stabilno, na odeljenju pulmologije.

- Slala mi je i poruke. Ona je jedno predivno, predobro dete, uvek vesela, pravi anđeo. I posle 3-4 dana došlo je do još jednog naglog pogoršanja, morali su da je prikljuce na respirator. Korona joj je pojela pluća - plakala je tada doktorka dok nam je pričala.

Sada je, na radost svih, situacija, mnogo bolja.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.