IZGRAĐENA U INAT, DANAS JE JEDINA CRKVA U SRBIJI KOJA STOJI UKRIVO: Ispravlja se višedecenijska sramota (FOTO)
Stoji ukrivo, Foto: RINA

PRETI DA SE SRUŠI

IZGRAĐENA U INAT, DANAS JE JEDINA CRKVA U SRBIJI KOJA STOJI UKRIVO: Ispravlja se višedecenijska sramota (FOTO)

Sama priča o nastanku ove crkve jako je zanimljiva i govori o rivalitetu Užičana i Požežena

Objavljeno:

Jedna od najneobičnijih crkvi u Srbiji svakako je ona posvećena Svetom Iliji u selu Godovik kod Požege. Ona već godinama stoji ukrivo jer njeni temelji usled lošeg terena sve više tonu. Dugo je postojala inicijativa za njenu sanaciju i rekonstrukciju, a sredstva su ove godine konačno izdvojena pa je oronula svetinja sada pravo gradilište.

"Najveći problem ovde predstavlja nosivost tla, naišli smo na mnogo pepeljaste gline i na onu koja je veoma masna. Sva voda koja padne dolazi do crkve i tu ostaje kao zarobljeno jezero. Trenutno se radi drenaža, zatim sanacija temelja, zidova i krova. Crkva će kompletno dobiti novo ruho i biće joj vrćena njena prvobitna funkcija. Svakako da treba nekoliko godina da se ovaj projekat realizuje do kraja", izjavio je Nikola Smiljanić, direktor Sportkog centra Čajetina.

Sama priča o nastanku ove crkve jako je zanimljiva i govori o rivalitetu Užičana i Požežena koji je postojao u 19. veku. Ako je verovati pričama koje se u ovom kraju prenose sa kolena na koleno, crkva je građena zahvaljujući novcu meštana Godivičke parohije na čelu sa lokalnim bogatim trgovcima koji su želeli da izgrade veću i bolju svetinju od one koju su izgradili parohijani iz Užica.

Godovik, Crkva
foto: RINA

U tome su upeli jer je crkva u Godoviku za oko tri metra viša, ali tlo koje su birali nije bilo baš najpovoljnije.

„Sama pozicija crkve nije baš najsrećnije izabrana, jer se radi o podvodnom području. Došlo je do pucanja, pre svega zapadnog zida koji je u najlošijem stanju što je tokom vremena uslovilo pomeranje zvonika od nekih 20 centimetara od svoje ose. Ono što smo otkrili prilikom istraživanja ove građevine jeste da je brod crkve u dobrom stanju, ali da je zvonik prilično ugrožen. Sam zvonik, iako iz nekih uglova alarmantno deluje, stabilniji je nego što izgleda. Međutim, ukoliko u nekom skorom budućem periodu ne bi došlo do sanacije mogla bi da propadne“, rekao je za RINU arhitekta Bojan Tešić.

Godovik, Crkva
foto: RINA

Sanacija i rekonstrukcija Crkve Svetog proroka Ilije biće rađena fazno i iziskuje velika finasijska sredstva. Deo za ove namene već je izdvojen iz budzeta opštine Požega, kao i od donacija privrednika ovog kraja.

Ceo kompleks Crkve Svetog proroka Ilije zajedno sa Crkvom Svetog Đorđa pod zaštitom je države kao kulturno-istorijsko dobro od velikog značaja.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.