OTKRIVEN PTIČJI GRIP NA JOŠ JEDNOM MESTU U SRBIJI: Nađen je u ZOO VRTU
Foto: Youtube printscreen/euronews in english, Ilustracija

NISU DOBRE VESTI

OTKRIVEN PTIČJI GRIP NA JOŠ JEDNOM MESTU U SRBIJI: Nađen je u ZOO VRTU

Vlasnik je prijavio uginuće labudova, u dva navrata po dva labuda.

Objavljeno: 15:02h

Virus ptičjeg gripa otkriven je pre desetak dana u privatnom zoo vrtu kod Vrnjačke Banje. Nekoliko ptica je uginulo, a ima još zaraženih. Zbog toga je ovaj vrt zatvoren i naložene su mere zaštite kako se virus ne bi proširio. Vlasnik ovog zoo vrta negirao nam je da je kod njega pronađen virus i da su ptice uginule.

- Reč je o privatnom zoo vrtu kod Vrnjačke Banje. Vlasnik je prijavio uginuće labudova, u dva navrata po dva labuda. Nakon toga je izvršeno uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje. I potvrđen je uzročnik ptičjeg - gripakaže Mišo Kolarević, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta (VSI) u Kraljevu.

Kolarević kaže da su nakon toga krenuli u detaljno ispitivanje životinja u ovom zoo vrtu i da je potvrđeno još pet slučajeva zaražavanja ptica.

- Obolele ptice i one koje su bile u neposrednom kontaktu sa njima su uklonjene. Sledi jedan širi obim ispitivanja u samoj populaciji kako bi smo utvrdili kojoj je meri virus prisutan. Iz Uprave za veterinu su naložene mere kako u samom zoo vrtu, tako i u okolnim mestima, da bi se zaustavilo dalje širenje - rekao je Kolarević.

Zanimljivo je da nam je vlasnik ovog zoo vrta u telefonskom razgovoru negirao da je kod svojih ptica potvrđeno prisustvo virusa ptičjeg gripa, i pored potvrde koju smo dobili iz Veterinarskog institute. On je rekao da je zatvorio zoo vrt iz preventivnih razloga, da mu nijedna ptica nije uginula i da je virus ustvari potvrđen kod divljih labudova na Zapadnoj Moravi.

Mišo Kolarević kaže da će stručnjaci ovog instituta, pre svega vođeni iskustvima sa ptičjim gripom od pre nekoliko godina, uspeti da ga stave pod kontrolu, kako virus pre svega ne bi dospeo na živinarske farme.

- U zaraženoj zoni je urađen kompletan popis živine i sve farme smo obišli. Vlasnicima je dat nalog da pojačaju bezbednosne mere. To znači kontrola ulaska ljudi i vozila, i sprečavanje kontakta domaćih životinja sa divljim pticama. Takve mere garantuju da virus neće stići do živine - objašnjava direktor VSI u Kraljevu.

Iz Uprave za veterinu navode da se ovaj tip virusa ne prenosi sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se prenese na domaću živinu.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media