ZA VREME KORONE U SRBIJI IPAK MANJE RAZVODA: Psiholog o statistici koja će vas ostaviti bez reči (ANKETA)
Ilustracija, Foto: Profimedia

BRAKOVI NA ISPITU ZBOG KOVIDA?

ZA VREME KORONE U SRBIJI IPAK MANJE RAZVODA: Psiholog o statistici koja će vas ostaviti bez reči (ANKETA)

- Pandemija je uticala na svaki segment našega funkcionisanja: profesionalni, privatni, zdravstveni, egzistencijalni, donela veliku neizvesnost i nesigurnost a na porodice je stavljen preterani pritisak, podseća Branislava Pavlović

Objavljeno:

"Brak nije ni raj ni pakao, već jednostavno čistilište". Rekao je svojevremeno Abraham Linkoln.

Ovaj američki predsednik, da je kojim slučajem naš savremenik i svedok ove korona krize, možda bi sada ovu rečenicu preformulisao i napisao ovako: "Brak je bio čistilište do izbijanja pandemije Kovid-19. Sada je ili raj ili pakao".

S njim bi se, manje ili više, složili psiholozi i sociolozi.

Ali i Italijani, jer Kovid-19 najmasovnije razvodi baš u njihovoj zemlji.

Međutim, korona je na ispit stavila brakove u svim državama sveta.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji je u 2020. godini razvedeno 8.687 brakova, odnosno za 20,3% manje u odnosu na prethodnu godinu.

Razvod
foto: Profimedia

Iako je statistika pozitivna, ne mora nužno da odražava pravu krizu braka i porodice.

Brakovi su na ispitu najviše bili za vreme tzv. zaključavanja kada je policijski čas ili zbližio ili udaljio partnere. Epilog "lokdauna" bio je ili tužan kraj braka ili srećan produžetak bračne zajednice.

Klinički psiholog i psihoterapeut Branislava Pavlović ističe da se partneri nose sa stresom, strahom i neraspoloženjem, kako individualno tako i bračno i u ulozi roditelja.

Tokom izolacije, primetan je efekat tzv. preterane prisutnost, gde su ukućani suviše vremena zajedno na istom prostoru radeći različite obaveze od kuće. Pandemija je možda više pokazala, nego izazvala bračne probleme, jer se kvalitet bračnih odnosa jasno vidi u kriznim situacijama. U brakovima gde je postojala emocionalna povezanost između supružnika problemi ih usmeravaju da zajednički rade na njihivom prevazilaženju. Tamo gde je pre pandemije bilo bračnih konflikata i/ili emocionalne distance oni su se samo pogoršali u situaciji kada su partneri više usmereni jedno na drugo, ističe klinički psiholog i psihoterapeut Branislava Pavlović za portal Espreso.

Brak
foto: Profimedia

- Pandemija je uticala na svaki segment našega funkcionisanja: profesionalni, privatni, zdravstveni, egzistencijalni, donela veliku neizvesnost i nesigurnost a na porodice je stavljen preterani pritisak, podseća Branislava Pavlović i dodaje:

Tokom pandemije došlo je do porasta anksioznosti, depresije, zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, psihosomatskih tegoba, nesanice što direktno utiče na partnersko i porodično funkcionisanje. I stabilni brakovi su pod teretom rada od kuće, online nastave, egzistencijalne nesigurnosti i povećanog stresa.

Branislava Pavlović
foto: Privatna arhiva

Ne mora samo razvod biti opcija

Loša komunikacija uništava brak. Zato je razgovor važan za rešavanje svakog problema ili konflikta.

- Otvorena i direktna komunikacija između partnera o svim ovim temama je dobar korak u pravcu boljeg međusobnog razumevanja i zbližavanje. Brak ne bi trebalo da padne na poslednje mesto naših prioriteta pa je važno dogovoriti prostor i vreme za partnere, imati zajedničke aktivnosti sa partnerom, svakodnevni trud da se povezujemo sa partnerom. Povećan je broj partnera koji se javljaju na bračno savetovanje, navodi za Espreso klinički psiholog i psihoterapeut Branislava Pavlović.

Tuga, Brak
foto: Profimedia

Još uvek ne postoje podaci koji pokazuju koliko je pandemija uticala na broj razvoda u Srbiji.

Broj venčanja je evidentno manji, ali se očekuje i ono što trenutna statistika potvrđuje - manji broj razvoda.

Razlog je taj što, prema mišljenju stručnjaka, u kriznim vremenima ljudi sve više po strani ostavljaju nerazjašnjene konflikte.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.