DUGO JE BILA ZATRPANA GOMILOM SMEĆA: Rešen decenijski problem opština u slivu nekad najčistije reke u Srbiji (FOTO)
Foto: RINA

NEKADAŠNJA NAJČISTIJA REKA U SRBIJI

DUGO JE BILA ZATRPANA GOMILOM SMEĆA: Rešen decenijski problem opština u slivu nekad najčistije reke u Srbiji (FOTO)

„Vrednost radova je 34,5 miliona dinara, iako je ugovorena vrednost bila 39, 2 miliona, uštedeli smo 4, 8 miliona što je poseban kuriozitet”, kazao je za RINU, Esad Hodžić, koordinator projekta

Objavljeno:

Sa nesanitarne deponije Stanjevine, odakle su tone smeća dospevale u jednu od najčistijih reka Lim, a potom završavale na brani Potpećkog jezera, predstavljale su pravu ekološku bombu ne samo za stanovništvo, već po biljni i životinjski svet.

Jedno od najvažnijih rešenja za sve oštine koje se nalaze u slivu Lima bila je odluka o zatvaranju nesanitarne same deponije kod Prijepolja, sanacijom smetlišta sigurno je jedan od značajnijih projekata u zadnjih nekoliko decenij a, ne samo za građane Prijepolja, Prijboja i Nove Varoši, već za širi region.

Prijepolje deponija
foto: RINA

„Vrednost radova je 34,5 miliona dinara, iako je ugovorena vrednost bila 39, 2 miliona, uštedeli smo 4, 8 miliona što je poseban kuriozitet”, kazao je za RINU, Esad Hodžić, koordinator projekta.

Prijepolje deponija
foto: RINA

Prema njegovim rečima projektom je predviđeno da se na mestu gde se nalazi divlja deponija Stanjevine izvrši prvo prikupljanje, odnosno formiranje tela deponije od čak 5, 500 kubika raznog kombinovanog otpada, zatim je nasuto preko 10 hiljada metara kubnih različitih materijala za prekrivanje tela deponije, kao što je nepropusna folija, geosintetička glina 4000 kvadrata je ozelenjeno travom, posađeno je 300 tuja, ugrađeno je 13 biotrnova tj. Izvoda za deponijske gasove i postavljene su dve kapije”, precizirao je Hodžić.

On je podsetio da je deponija zatvorena u novembru 2020. godine, odmah potom je raspisana javna nabavka, a u februaru 2021. je ugovoren posao i čitav ovaj posao trajao je oko sedam meseci.

Što se tiče ušteđenih 4, 8 miliona dinara Hodžić je naglasio da to nije urađeno nauštrb kvaliteta radova.

Prijepolje deponija
foto: RINA

„Najvažnije je da je ovo ruglo na ulasku u grad sklonjeno koje je bilo velika sramota i za našu opštinu, ali i za celu Srbiju i da je sada na tom mestu površina koja je za ponos svima nama koji smo učestvovali u tome”, zaključio je koordinator projekta sanacije Esad Hodžić.

Prijepolje deponija
foto: RINA

Inače, projekat sanacije deponije Stanjevine u potpunosti je finansiran sredstvima iz budžeta opštine Prijepolje, dok je ministarstvo zaštite životne sredine pratilo i vodilo projekat i napravilo plan za deponovanje komunalnog otpada iz Prijepolja na pribojsku deponiju Druglići. Zahvaljujući ministarstvu krenula je i izgradnja transfer stanice Banjica, odakle će presovan otpad ići u regionalnu deponiju Duboko čije je telo deponije prošireno upravo zahvaljujući sredstvima resornog ministarstva.

03:25

RASPAD SISTEMA! AMERIKA DOŽIVLJAVA SUDBINU SSSR: Bajden shvata da nema podršku građana, ali njegov zadatak je da PRIPREMI TEREN

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.