Mihajlovićeva: Stvaranje jednakih uslova za žene u akademiji zadatak rukovodstva SANU
Zorana Mihajlović, Foto: Kurir TV

rodna ravnopravnost

Mihajlovićeva: Stvaranje jednakih uslova za žene u akademiji zadatak rukovodstva SANU

Postoje dve stvari ili je SANU pokleknuo pred napadima na žene kandidatkinje te ih nema u rukovodstvu ili su oni saglasni sa tim napadima Preko 90% članova SANU su muškarci

Objavljeno:

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović izjavila je danas da je rukovodstvo Srpske akademije nauka i umetnosti itekako odgovorno za stanje i polozaj žena u SANU, te da je na donosiocima odluka zadatak da stvaraju jednake uslove za žene i muškarce.

“Ne razumem reakciju SANU. Institucije ne postoje da bi bile zatvorene i radi njih samih, već da budu u interesu građanki i građane ove zemlje. I mi smo bili razočarani i nezadovoljni kada u Vladi nije bilo žena pa ih danas ima gotovo podjednako. Ni u Parlamentu ih nije bilo pa smo i to promenili i danas smo primer dovre prakse u Evropi i svetu po broju žena na pozicijama moći. Rukovodstvo SANU ništa nije uradilo da stvori klimu da se u jednoj tako važnoj instituciji položaja naučnica popravi. Žene su, nažalost, nevidljive u Akademiji. A svojim znanjem, dostignućima i sposobnostima to itekako zaslužuju”, poručila je ona.

Potpredsednica Vlade dodala je da se ovakvim ishodom SANU pridružio onim ljudima koji su, kako su naveli u svom saopštenju, sa nipodaštavanjem napadali kandidatkinje za SANU.

“Postoje dve stvari ili je SANU pokleknuo pred napadima na žene kandidatkinje te ih nema u rukovodstvu ili su oni saglasni sa tim napadima Preko 90% članova SANU su muškarci. Nemojte mi reci da od 57% žena doktora nauka nema mesta ni za jednu da zavređuje zvanje akademika. Prebacivati odgovornost na druge, nije pošteno i profesionalno. Vlada Srbije postavila je rodnu ravnorpavnost visoko na listi prioriteta, pokazali smo političku volju i spremnost da polozaj žena unapredimo i odgovornost svih nas je da stvaramo jednake mogućnosti za sve građanke i građane Srbije”, istakla je ona.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.