ŠTA JE D-DIMER I KAKVE ON VEZE IMA SA KORONOM? Dr Antić otkriva sve što nismo znali o ovom proteinu
Korona virus/ilustracija, Foto: EPA/MARKO DJOKOVIC, Ilustracija

važno

ŠTA JE D-DIMER I KAKVE ON VEZE IMA SA KORONOM? Dr Antić otkriva sve što nismo znali o ovom proteinu

Hematolog doc. dr Darko Antić, direktor Klinike za hematologiju UKC Srbije o D-dimeru

Objavljeno:

D-dimer je protein koji nastaje u procesu razgradnje krvnog ugruška i ukazuje na aktivaciju sistema zgrušavanja krvi u organizmu.

Otkako je stigla korona, svi živi su postali doktori, pa mnogi samoinicijativno rade svakakve laboratorijske analize, a sa njima ili bez njih uzimaju na svoj ruku terapiju, koju mora da odredi samo lekar. Posebno popularan je D-dimer, za koji gotovo niko nije ni čuo dok nije došla korona, a sada ga mnogi rade svaki čas i, još gore, sami tumače. Pa čim je imalo iznad granične vrednosti, odmah "znaju" da im sledi tromb, trče u apoteku, kljukaju se lekovima ili bockaju u stomak. I ne pomažu apeli doktora da to ne čine! Zato na najvažnija pitanja o D-dimeru i, u vezi s tim, kovid infekcijom odgovara hematolog doc. dr Darko Antić, direktor Klinike za hematologiju UKC Srbije.

1. ŠTA JE D-DIMER?

- D-dimer je protein koji nastaje u procesu razgradnje krvnog ugruška i ukazuje na aktivaciju sistema zgrušavanja krvi u organizmu. Aktivacija sistema zgrušavanja dešava se u krvnim sudovima, ali se u kovid 19 infekciji dešava i u disajnim putevima, što jeste mesto primarnog delovanja SARS-CoV-2. To praktično znači da tako nastali D-dimer nije u direktnoj vezi sa ugrušcima (trombovima) koji bi potencijalno doveli do zapušenja (tromboze) krvnih sudova.

2. D-DIMER I KOVID 19 INFEKCIJA

- Vrednost D-dimera tokom kovid 19 infekcije može biti povišena i da se vrednost održava povišenom duži vremenski period, ali izolovano posmatrana nije indikacija za primenu bilo kakve terapije. Dokazano je da kod pacijenata koji nisu hospitalizovani, a pozitivni su na SARS-CoV-2 primena lekova koji razređuju krv ne smanjuje učestalost razvoja tromboznih komplikacija.

3. DA LI D-DIMER TOKOM KOVID 19 INFEKCIJE TREBA RADITI RUTINSKI I PRATITI U VIŠE NAVRATA NJEGOVE VREDNOSTI?

- Ne. Sam zahtev za određivanje vrednosti D-dimera treba da bude utemeljen na tegobama koje pacijent ima, a samo tumačenje vrednosti D-dimera mora se zasnivati i na analizi starosne dobi pacijenta, funkciji jetre i bubrega, postojanja krvarenja, kao i pridruženih bolesti poput maligniteta.

4. DA LI JE POVIŠEN D-DIMER INDIKACIJA ZA TERAPIJU LEKOVIMA KOJI RAZREĐUJU KRV?

- Iako se mnogi pacijenti plaše od nastanka tromboze, ne preporučuje se samoinicijativna primena lekova koji služe za razređivanje krvi (antikoagulantni i antiagregacioni lekovi) poput derivata heparina ili acetilsalicilne kiseline (aspirin i slično). Samo lekar može da odredi da li je takva terapija potrebna, koji lek, u kojim dozama i koliko dugo treba da se primenjuje. Pre primene gore navedenih lekova neophodno je utvrditi da li je došlo do duboke venske tromboze (najčešće zapušenja krvnih sudova nogu) ili embolije pluća (zapušenje krvnih sudova u plućima), što se radi različitim radiološkim pregledima koji su indikovani samo ako pacijent ima određene simptome koji ukazuju na te bolesti (npr. jednostrani otok nogu, otežano disanje, primese krvi u iskašljanom sadržaju...).

5. D-DIMER I VAKCINACIJA

- Određivanje D-dimera pred planiranu vakcinaciju protiv SARS-CoV-2 ne preporučuje se, niti je njegova povišena vrednost sama po sebi prepreka za vakcinaciju.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.