SVE VEĆE INTERESOVANJE ZA SRPSKOG "SPUTNJIKA" IZ "TORLAKA": Proizvedeno milion i po doza do sada
Ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

VAKCINACIJA

SVE VEĆE INTERESOVANJE ZA SRPSKOG "SPUTNJIKA" IZ "TORLAKA": Proizvedeno milion i po doza do sada

Osim vakcine protiv kovida, "Torlak" je nepsoredno pre sezone distribuirao i svoju trovalentnu vakcinu protiv gripa, tako da je i ona u količini od 200.000 doza na raspolaganju građanima Srbije

Objavljeno:

Narednih dana u Srbiji će biti dostupna i peta vakcina protiv koronavirusa - proizvođača "Moderna". Ohrabruje, međutim, i to što je poslednjih dana veće interesovanje za vakcinu koja se proizvodi u "Torlaku", izveštava RTS.

Iako mnogi nisu verovali, a neki su se čak i smejali i šalili na račun te izjave, tek, kako je na početku ove epidemije i najavio ministar zdravlja, Srbija je u saradnji sa Rusima proizvela vakcinu protiv korone.

Niko nije znao da će pandemija ovako dugo trajati, a još više brine što se njen kraj ne nazire, ali se zna da niko bitku protiv virusa ne može da dobije bez vakcina. Zato je Srbija uložila, i tek će ulagati u razvoj Nacionalnog instituta za virusologiju, vakcine i serume.

Pre pet meseci je zvanično pritisnuto dugme da u "Torlaku" počne proizvodnja srpskog "sputnjika". Direktorka ovog instituta dr Vera Stoiljković ističe da su sa svojim ruskim partnerima do sada proizveli 1.500.000 doza "sputnjik V vakcine" komponente 1 i komponente 2.

"Institut 'Torlak' je zajedno sa državom Srbijom, sa Vladom i sa našim Ministarstvom, uz ogromne napore, uspeo da proizvede vakcinu protiv kovida. Sama ta činjenica da je tu vakcinu uspeo da proizvede mali broj farmaceutskih kuća i država uopšte, daje na značaju kako našoj kući, tako i našoj zemlji", kaže dr Stoiljković.

Osim vakcine protiv kovida, "Torlak" je nepsoredno pre sezone distribuirao i svoju trovalentnu vakcinu protiv gripa, tako da je i ona u količini od 200.000 doza na raspolaganju građanima Srbije. U skladu sa ugovorom koji su potpisali sa ruskom stranom, do kraja godine proizvešće još 2.500.000 doza komponente jedan i dva.

"Nadamo se da će ta saradnja biti nastavljena, vakcina je odlična, efikasna, kvalitetna, bezbedna i zaista je od srca preporučujemo za vakcinaciju", navodi dr Stoiljković.

KBC Zemun, Vakcinacija, Treća doza, Poliklinika KBC Zemun, Vakcina, Sinofarm
foto: Aleksandra Čolić

"Torlak" kao stub zdravstvenog sistema

Država je najavila velika ulaganja u "Torlak", a dr Stoiljković ističe da uvek idu napred i da su srećni što su uspeli da održe sve svoje proizvodnje.

"Stalno napredujemo, usklađujemo se sa standardima, i stvarno očekujemo i nadamo se da ćemo uz pomoć Vlade RS i što je predsednik prepoznao značaj svega ovoga, i što smo se mi u situaciji pandemije dokazali kao stub zdravstvenog sistema, zaista uspeti da završimo sve naše procese i da zaista budemo svetska sila kao što smo nekada i bili u domenu farmaceutske industrije", rekla je direktorka "Torlaka".

Od početka epidemije u "Torlaku" se svakodnevno radi i testiranje i vakcinacija protiv korone. A uz zvuke rokenrol muzičke sile - "Riblje čorbe", direktorka podseća da je prva be-se-že vakcina na "Torlaku" proizvedena još 1927. godine, i da od tada proizvodnja ne prestaje. Prave i izvoze i vakcine protiv difterije, tetanusa, pertusisa.

Imaju nadaleko čuveni serum protiv zmijskog otrova, kao i proizvode protiv alergija.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.