SRBIJI PRETE NOVI ZEMLJOTRESI, SEIZMOLOZI UPOZORAVAJU: Otkrili koje područje je NAJUGROŽENIJE
Zemljotres, Foto: WIKIPEDIA

VAŽNO!!

SRBIJI PRETE NOVI ZEMLJOTRESI, SEIZMOLOZI UPOZORAVAJU: Otkrili koje područje je NAJUGROŽENIJE

Srećom, nije bilo povređenih u seriji zemljotresa, odnosno nije prijavljena nikakva materijalna šteta

Objavljeno:

Naime, u subotu je registrovan potres u Mladenovcu, a zatim u utorak uveče je došlo do podrhtavanja tla i u okolini Kragujevca. Samo nekoliko sati zatim, u sredu ujutru zabeležen je još jedan potres, takođe u području tog grada.

Međutim, tlo se nije smirilo, te je u sredu oko devet sati ujutru notiran je potres u Topoli. Srećom, nije bilo povređenih u seriji zemljotresa, odnosno nije prijavljena nikakva materijalna šteta.

Seizmolozi su, međutim, saglasni da će potresa biti.

Dr Ana Mladenović sa Rudarsko-geološkog fakulteta objasnila je za TV Prva zašto dolazi do potresa u našoj zemlji i koje područje je najugroženije.

"Najveći broj zemljotresa se dešava zbog pojave kada se Jadranska ploče se sudara sa Dinaridima i to izaziva veliku količinu tektonske energije. Zbog toga su Zemljotresi u Albaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj najjači. Ta energija se pomera ka unutrašnjosti kontintenta, te smo imali zemljotrese u Petrinji, Banjaluci", objasnila je dr Mladenović.

"Najkritičnija tačka je Kopaonik jer je pre 40 godina tamo najjači zemljotres bio zabeležen - 5,9 stepeni. Područje Šumadije je takođe seizmološki aktivno... Očekujemo smirivanje tla, odnosno slabiji zemljotresi... Videćemo šta će dalje biti", dodala je ona.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić podsetio je za TV Prva na pravila kako se ponašati u slučaju zemljotresa, o čemu je već ranije pisao B92.net.

"Potrebno je ne paničiti, sakriti se iza stola ili između vrata, to je najčvršći deo objekta. Kada se se smiri potres, bitno je izaći iz objekta i sačekati uputstva nadležnih", kazao je Čaušić za TV Prva.

Preventiva je pravilno izgrađena struktura uz poštovanje propisa, kako bi izdržale jačinu zemljotresa, objasnio je on.

"Gradnja treba da bude ta koja nas zaštiti. Ako se nešto desi, imamo spasilačke ekipe koje u najkraćem vremenskom roku stižu na lice mesta. To su pokazali prilikom zemljotresa u Albaniji", naveo je on i istakao da su te jedinice spremne.

zemljotres
foto: Printscreen/Republički seizmološki zavod

Nestalo struje u UKC Kragujevac

Posle zemljotresa u Kragujevcu, nestala je struja na Univerziteskom kliničkom centru UKC, ali je to vrlo brzo rešeno, kaže reporter TV Prva.

Srećom, nije bilo povređenih i nije bilo materijalne štete.

"Odma se uključio agretat, i zahvaljući brzo reakciji zaposlenih, sačuvani životi pacijenata koji su na respiratorima i nisu bili životno ugroženi" kazao je za TV Prva Slobodan Milisavljević.

On je objasnio da u toj ustanovi ima 98 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih su neki na respiratorima. Srećom, kako je istakao, osoblje je brzo reagovalo, tako da životi pacijenata nisu bili u opasnosti.

(Espreso / Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.