NOVI DELTA PLUS SOJ KORONE OTKRIVEN U 44 DRŽAVE, SVE JE BLIŽE SRBIJI! Dr Kuljić Kapulica otkriva da li je OPASNIJI
Nada Kuljić Kapulica, Foto: Printscreen/Youtube/Novo jutro

DELTA PLUS SOJ

NOVI DELTA PLUS SOJ KORONE OTKRIVEN U 44 DRŽAVE, SVE JE BLIŽE SRBIJI! Dr Kuljić Kapulica otkriva da li je OPASNIJI

Virusološkinja dr Nada Kuljić Kapulica otkriva sve o delta plus soju, koji je do sada otkriven u 44 države sveta!

Objavljeno:

Nova mutacija korona virusa, soj "delta plus", koji je registrovan u najmanje 44 zemlje širom sveta, polako se približava Srbiji.

Naime, reč je o varijanti virusa koji je prvi put viđen u Evropi u martu ove godine, ali je javnost za njega saznala tek letos, a virusološkinja prof. dr Nada Kuljić Kapulica otkriva kakav je zapravo ovaj soj, kao i da li ima registrovanih slučajeva u Srbiji.

"Delta plus soj je mutacija trenutnog delta soja koji je najzastupljeniji u svetu. Dijagnostifikovan je na osnovu molekularnih testova gde je viđeno da se razlikuje po tome što on sadrži genetske promene u S proteinu u odnosu na delta soj koji dominira u svetu", navodi dr Kuljić-Kapulica.

Francuska, Korona
foto: Profimedia

Ona dodaje da kada se pojavi novi virus, dalje je potrebno ispitati da li je on, kako ona navodi, "značajan" ili ne.

"Imamo četiri varijante virusa od kojih su najznačaniji alfa, beta, gama i delta. Kada se otkrije novi soj, neophodno je da se dalje ispituju njegove konsekvece odnosno, da li je on 'značajan' ili nije i da li ima promene koje se događaju u prirodi", priča Kuljić-Kapulica.

Virusološkinja dodaje da, kada se kaže "značajan" virus, odnosi se na to, koliko se brzo taj virus širi u odnosu na druge, da li taj soj daje težu ili lakšu bolest, da li vakcina deluje na taj soj, kao i to da li antivirusni lekovi uspevaju da se izbore u borbi sa novim sojem.

Na pitanje da li ima registrovanih pacijenata u Srbiji pozitivnih na ovaj soj, Kuljić-Kapulica daje odričan odgovor.

Bolnica, Koronavirus
foto: EPA / Jalal Morchidi

"Ima zaista dosta zemalja koji prijavljuju slučaje pozitivne na ovaj soj, kao što su Velika Britanija, Rusija i Kina. Koliko ja znam, trenutno nema podataka da imamo registrovane pacijente pozitivne na ovaj soj, ali ujedno i veoma mali broj laboratorija uopšte radi testove na nove sojeve", kaže ona.

Strah u Indiji od novog soja

Delta plus izazvao je strah u Indiji nakon izveštaja o velikom vroju novootkrivenih slučajeva iz različitih delova Maharaštre, kao i nekoliko drugih država.

Preko 20 slučajeva infekcije delta plus sojem pronađeno je u Maharaštri, a državne zdravstvene vlasti su prošle nedelje rekle da bi novootkrivena varijanta mogla da pokrene treći pandemijski talas.

Podsetimo, delta soj, karakterističan po duploj mutaciji i trenutno najdominantniji u svetu, pogodio je Indiju na proleće kada je zemlja beležila gotovo pola miliona zaraženih na dnevnom nivou. Od tada se raširio po svetu, a gde god je došao napravio je haos.

Indija
foto: Profimedia

Primećen u deset država pored Indije

Ipak, još nema tačnih podataka o rasporstranjenosti nove delta plus verzije virusa.

Za sada je otkriveno samo oko 200 sekvenci širom sveta, od čega oko 30 u Indiji. Zna se da je do sada primećena u deset država, pored Indije - Americi, Velikoj Britaniji, Portugaliji, Švajcarskoj, Japanu, Poljskoj, Nepalu, Rusiji i Kini.

Šta do sada znamo?

Na osnovu onoga što strani stručnjaci objavljuju, delta plus se smatra izuzetno zaraznim. Jedan od potencijalnih rizika koji je izazvao zabrinutost u medicinskoj zajednici je taj što bi nova varijanta mogla da zaobiđe imunitet strečen vakcinom ili ranijom infekcijom

Međutim, trenutno nema podataka o tome da li je i koliko ova varijanta prenosivija od drugih, piše "India Tajms", tako da je ovaj soj za sada razlog za zabrinutost, ali ne i za paniku.

Delta plus ima mutaciju pod nazivom К417N - koja je prvi put pronađena u beta verziji. Ovo, zajedno sa činjenicom da poseduje i sve druge karakteristike svog prethodnika delte, moglo bi učiniti najnoviju varijantu mnogo prenosivijom, smatraju naučnici.

Mutacija К417N se dešava unutar domena koji vezuje receptor spajk proteina, koji je odgovoran za "proboj" virusa u ćelije. Beta varijanta, koja ima ovu mutaciju, već se pokazala otpornijom na vakcine.

Кombinacija karakteristika drugih, ranijih verzija mogla bi da učini delta plus boljim u zaobilaženju imunološkog odgovora.

"Prilično smo zabrinuti zbog varijante delta plus, s obzirom na to da ima istu mutaciju kao beta verzija koja je izbegla imunitet koji nudi AstraZeneka vakcina. Zabrinutost se takođe odnosi na mogućnost reinfekcije, jer postoje izveštaji da ova varijanta korona virusa izbegava neutralizaciju koktelom sa antitelima, rekao je dr Lans Pinto, konsultant u Nacionalnoj bolnici Hinduj u Indiji.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.