TEODOR SE NAKON OKSFORDA IPAK VRATIO: Naš najbolji matematičar odlučio da bude profesor u Srbiji, KAPA DOLE!
Teodor fon Burg, Foto: Printscreen/RTS

LEPE VESTI

TEODOR SE NAKON OKSFORDA IPAK VRATIO: Naš najbolji matematičar odlučio da bude profesor u Srbiji, KAPA DOLE!

Otišao je da studira na Oksfordu, ali je nakon sticanja diplome odlučio da se ipak vrati u Srbiju.

Objavljeno:

Najbolji olimpijac Matematičke gimnazije i svojevremeno najbolji matematičar na svetu među srednjoškolcima, Teodor fon Burg posle gotovo deceniju ponovo je u Matematičkoj gimnaziji, ali ovoga puta kao profesor.

Prilikom dodele Povelje Matematičkog instituta SANU, iste godine kada je postao najbolji matematičar na svetu među srednjoškolcima, Teodor fon Burg je rekao da je bio svestan da postoje pojedinci koji vrednuju njegov rad, ali da tako nešto nije očekivao.

Otišao je da studira na Oksfordu, ali je nakon sticanja diplome odlučio da se ipak vrati u Srbiju.

"Bilo je lepo vratiti se ovde. Nekoliko godina sam bio u inostranstvu i to je takođe bilo lepo iskustvo. Pre nekoliko godina sam se vratio u Srbiju - iskreno ovde su stvari najnormalnije nekako", kaže fon Burg.

VRATIO SE KAO PROFESOR

Kako ocenjuju njegovi đaci u Matematičkoj gimnaziji, časovi su zanimljivi, ali mora i da se razmišlja.

"Ako ne pratiš jedan deo teže će ti biti da ispratiš ostatak časa. I ako razmišljaš i pratiš sve što priča je kvalitetno", navodi učenik 3. razreda Matematičke gimnazije Vasilije Ivanović, dok njegov kolega iz odeljenja Aleksandar Ćuzović dodaje da Teodor može da im prenese najviše znanja, ali da odgovara i to što je mlađi.

"U Matematičkoj sam držao jedno odeljenje mentorsko u prošloj godini, a od ove imam nekoliko odeljenja, sve ukupno to je osam do 10 sati nedeljno. Puno stvari radim pored toga. Ali kao hobi je da kažem, veoma zabavno. Deca su generalno pozitivan izvor energije i volim da radim sa decom", kaže Teodor.

PRIPREMA DECU ZA TAKMIČENJE

Teodoru su takmičenja tokom srednje škole postavila visoke ciljeve, kojima i danas teži, a ujedno priprema i đake koji su željni da se oprobaju i istaknu u matematici.

"Želja za takmičenjem je želja za isticanjem, što daleko od toga je da se to radi je takmičenje iz matematike. Ali generalno, ako neko hoće da se dokaže on će se takmičiti u nekom obliku: ako neko dobro zna matematiku i hoće to da pokaže i ostatku sveta, takmičenaja su način da se to uradi, na nivou srednje škole makar", smatra fon Burg.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.