KAZNE IDU I DO 800.000 DINARA! Od danas svi moraju da imaju ZIMSKE GUME
Gume, Foto: YoutubePrintscreen/TotalEnergies Serbia

obaveza

KAZNE IDU I DO 800.000 DINARA! Od danas svi moraju da imaju ZIMSKE GUME

Takođe, njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od propisanog traga koji ostavljaju zimski pneumatici

Objavljeno: 07:42h

Kao i prethodnih godina, i ovoga 1. novembra na snagu stupa zakonska obaveza upotrebe zimskih guma. Vozači su od danas, pa do 1. aprila 2022. godine, obavezni da na sva četiri točka svojih vozila imaju zimske preumatike, ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice.

To podrazumeva i da, u navedenim uslovima, minimalna dubina šare gazećeg sloja zimskih pneumatika mora da bude 4 četiri milimetara.

Cena su ove godine, čini se, nešto više u odnosu na prethodnu, pa za zamenu i balansiranje sva četiri pneumatika, u proseku, treba izdvojiti između 1.500 i 3.000 dinara. Cene, svakako, mogu biti i veće u zavisnosti od dimenzija točkova i vrste felni.

Kada je o cenama zimskih pneumatika reč, one počinju od već oko 3.000, pa do preko 20.000 dinara za zimske gume većih dimenzija poznatijih brendova. Generalno, možemo reći da se cene zimskih guma najčešće korišćenih dimenzija (onih za felne od 14 i 15 cola) kreću između 4.000 i 6.000 dinara po komadu, u zavisnosti od brenda, dimenzija i tipa vozila za koja su namenjene.

Ostala zimska oprema

Takođe, u periodu od 1. novembra do 1. aprila, na putevima izvan naseljenih mesta, obavezno je u vozilu imati lance ili "čarape" za točkove, odnosno neko propisano sredstvo za povećanje otpora pneumatika.

Kada na kolovozu ima snega, lanci se montiraju na pogonske točkove, na onim saobraćajnicama na kojima je njihova upotreba označena kao obavezna. Za kretanje naseljenim mestima vozila ne moraju imati lance na točkovima.

Zimska oprema većih vozila, autobusa, kamiona i drugih teretnjaka, kao obaveznu opremu podrazumeva i lopatu.

Zašto zimi menjamo gume?

Stručnjaci upozoravaju da letnje gume na temperaturi ispod 7 stepeni Celzijusa gube svoju najvažniju karakteristiku - dobro prijanjanje za asfalt.

Takođe, njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od propisanog traga koji ostavljaju zimski pneumatici.

Veća dubina šara zimskih guma glavni je razlog za to što čak i najjeftiniji zimski pneumatici i do četiri puta bolje prijanjaju za podlogu nego letnji.

Šare zimskih guma su oblikovane tako da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu "akvaplaninga" (pojava kada vozilo svojom težinom ne može da istisne vodu sa puta ispod guma, pa dolazi do odvajanja vozila od podloge).

Zimski pneumatici su bezbedniji za upotrebu u propisanom periodu čak i kada su kolovozi suvi, naročito pri temperaturama nižim od 7 stepeni. Takođe, konstrukcija metalnog kostura zimske gume tvrđa je i otpornija na mehaničke udarce.

Kolike su kazne ako ih ne zamenimo?

Kazne za vožnju sa letnjim gumama na točkovima zimi mogu biti - zaista paprene! To znači da vas vožnja saobraćajnicama na kojima ima snega, poledice ili leda može koštati:

od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica,

od 60.000 do 800.000 dinara za pravna lica,

od 30.000 do 200.000 dinara za preduzetnike.

U slučaju da vozilo koje na točkovima nema sve četiri zimske gume izazove saobraćajnu nezgodu ili nesreću - ono se tretira kao tehnički neispravno. U tom slučaju, iznosi propisanih kazni mogu da budu još veći budući da vlasnik i/ili vozač snose kompletan iznos načinjene štete.

U slučaju nezgode u kojoj nema povređenih ali je načinjena manja materijalna šteta, vozač proglašen krivim moraće da plati između 20.000 i 40.000 dinara, ili da odluži kaznu do 45 dana zatvora. Međutim, ukoliko je neko u takvom udesu pretrpeo lakše telesne povrede, vozač koji je izazvao nesreću može biti kažnjen sa do 3 godine zatvora.

U slučaju težih povreda, vozaču preti kazna od jedne do 8 godina zatvora. Međutim, ukoliko dođe do smrtnog ishoda, propisana kazna zatvora može da iznosi između dve i 12 godina.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.