ZAŠTO SE KAŽE DA JE NEKOM UPALA KAŠIKA, a nekome SEKIRA U MED: Govorite stalno, a verovatno POJMA NISTE IMALI
Ilustracija, Foto: RINA

kada je vama poslednji puT upala sekira u med?

ZAŠTO SE KAŽE DA JE NEKOM UPALA KAŠIKA, a nekome SEKIRA U MED: Govorite stalno, a verovatno POJMA NISTE IMALI

Tragajući za odgovorom na to pitanje, jezikoslovci su došli do zanimljivih i uverljivih objašnjenja porekla i značenja izraza pala sekira u med

Objavljeno: 18:44h

Kada nekog zadesi iznenadna sreća, kada mu se desi nešto lepo ili kad postigne neki uspeh, obično kažemo da mu je „upala sekira u med“. Kakvo je poreklo tog frazeološkog izraza? A kome “upadne” kašika u med

Kad se nekome desi nešto lepo, kad mu se iznenada osmehne velika sreća, ili kad postigne uspeh u životu, u nekom poduhvatu i sl., obično se kaže da mu je pala sekira u med.

Što se meda tiče, on je ovde sasvim logičan, jer, u prenesenom smislu, označava slast i zadovoljstvo, a time i sreću. Ali kako objasniti sekiru? Zašto se smatra velikom i iznenadnom srećom kad ona padne u med?

Tragajući za odgovorom na to pitanje, jezikoslovci su došli do zanimljivih i uverljivih objašnjenja porekla i značenja izraza pala sekira u med.

Mada taj izraz mnogi upotrebljavaju, i uglavnom znaju šta znači, nije naodmet navesti nekoliko karakterističnih primera. J. Matešić, u svom Frazeološkom rječniku, uz odrednicu pala (upala) komu sjekira u med daje objašnjenje: “doći iznenada do velike dobiti, do položaja, do uspjeha; imati veliku sreću” i ta značenja ilustruje primerima iz dela Ive Andrića, Stevana Jakovljevića i drugih srpskih pisaca:

“Čestitam, kaže, kolega… vama je pala sekira u med.” (I. Andrić) “Sad mi je pala sekira u med. Jednom da razmrsimo i taj kajmakčalanski čvor“ (S. Jakovljević) “… jer, eto, i njemu, posle toliko službovanja, pala sjekira u med…” (D. Radić)

Izraz “Upala kašika u med” se koristi kada se objašnjava koliko je, zapravo, nečija sposobnost proporcionalna sa njegovim uspehom.

Uglavnom, kaže se da je “upala kašika u med” onima, za koje se zna das u nesposobni, ali imaju zaleđinu, moćnog oca, majku, ljubavnika/cu, koji im sređuju dobre poslove ili pozicije u društvu.

Med
foto: Profimedia

Reč je o osobama koje se okoriste određenom situacijom, srećno postignu neki uspeh, pronađu priliku, itd.

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.