KO NUDI IVERMEKTIN PREKO VIBERA? Iza grupe stoji profesorka MEDICINSKOG, dala nam je odgovor na ključno pitanje!
Profesorka Medicinskog fakulteta Valentina Arsić Arsenijević, Foto: Profimedia, Printscreen

šok

KO NUDI IVERMEKTIN PREKO VIBERA? Iza grupe stoji profesorka MEDICINSKOG, dala nam je odgovor na ključno pitanje!

Profesorka Medicinskog fakulteta Valentina Arsić Arsenijević, koja je jedan od admina ove grupe, odgovorila nam je na veoma bitna pitanja

Objavljeno: 19:56h

Već danima kako u medijima, tako i na društvenim mrežama vodi se polemika oko sadržaja Viber grupe "LRNE - Ivermektin preporuke" koja danas već broji više od 11.000 hiljada ljudi, a u kojoj se promoviše antiparazitski lek za životinje Ivermektin u borbi protiv korone, a protivnici vakcine ga nazivaju i "čudotvornim".

Članovi ove sporne Viber grupe mahom dele-traže savete i iznose lična iskustva i alternativne metode lečenja pošasti protiv koje se borimo skoro dve godine, ali i kako je na njih delovao ivermektin.

Ivermektin
foto: Profimedia/Printscreen Tviter

Neki, primera radi, iako nevakcinisani "primećuju da im se metal lepi za mesto uboda". Drugi članovi ove grupe se žale na "belu stolicu, svrab po telu, žutu boju kože", pa dalje u nedogled.

Profesorka Medicinskog fakulteta Valentina Arsić Arsenijević, koja je jedan od admina ove grupe, odgovorila nam je na pitanja "zbog čega postoji ova grupa", "i da li su članovi svesni opasnosti verovanja u sve što tamo piše".

"Mi ovde radimo jedan human i častan posao pružajući pomoć onima koji to od nas traže. Hvala kolegama na vremenu i znanju koje ulažu, a sve zasnovano na činjenicama iz naučne literature i brojnih pozitivnih iskustava u primeni IVERMEKTINA pre, ili u ranoj fazi koron, kao i na osnovu lične primene leka. Lek se pet decenija koristi kao humani lek, a u Srbiji se nalazi na listi D RFZO za lečenje ljudi. Predlog da se zvanično uključi u ranom, kućnom lečenju Kovid 19 je upućen Ministarstvu zdravlja, premijerki i predsednik RS još pre 8 meseci. Odgovora nije bilo. Danas, ovaj lek, oko 30 zemalja sveta koristi zvanično u prevenciji ili ranim lečenju kovida. Naučnici koji su ga otkrili, a čija je primena spasila milione stanovnika Afrike teških bolesti u poslednjih pola veka, su 2015 godine dobili Nobelovu nagradu za otkriće IVERMEKTINA. Za pametne i dobronametne je ovo dovoljno. Za one druge, a prisutne na ovoj grupi, ništa nije ni bilo potrebno. Njima ostavljamo da se stide sebe zbog svojih sramnih postupaka", stoji u odgovoru profesorke Valentine Arsić Arsenijević za Espreso.

Valentina Arsić
foto: Youtube/K1

Naime, ivermektin je već godinama ključni anti-parazitski lek koji se koristi za lečenje ljudi i životinja.

Međutim, tokom pandemije, neki zagovornici leka počeli su glasno da ga propagiraju za nešto drugo – borbu protiv Kovida-19 i sprečavanje smrti. Situacija nije drugačija ni u Srbiji.

ŠTA JE IVERMEKTIN?

Ivermektin-S je rastvor za injekciju za goveda, ovce i svinje. Samo 1 mL rastvora za injekciju sadrži: Aktivna supstanca Ivermektin 10 mg, pomoćne supstance benzilalkohol, 15 mg dimetilsulfoksid, 61.93 mg propilenglikol do 1 ml rastvor za injekciju.

INDIKACIJE

Lečenje parazitskih bolesti uzrokovanih želudačno-crevnim i plućnim nematodama, kao i parazitima kože.

KONTRAINDIKACIJE

Ne daje se životinjskim vrstama za koje nije indikovan jer može izazvati ozbiljne poremećaje, pa čak i smrt. Ne daje se životinjama sa poznatom preosetljivošću na ivermektin. Preparat se ne sme aplikovati intravenski ili intramuskularno.

NEŽELJENA DEJSTVA

Ponekad kod ovaca subkutana aplikacija može biti praćena bolnom reakcijom, a kod goveda i otokom. Ove reakcije spontano nestaju. Ukoliko primetite bilo kakva ozbiljna neželjena dejstva ili neželjena dejstva, obavestite o tome nadležnog veterinara.

(Espreso/J. M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.