KONAČNO SE ZNA ZAŠTO JE SKRAĆENO VREME IZMEĐU DRUGE I TREĆE DOZE VAKCINE: Doktor Kon otkrio sve!
Foto: Tanjug Printscreen

SAZNALO SE

KONAČNO SE ZNA ZAŠTO JE SKRAĆENO VREME IZMEĐU DRUGE I TREĆE DOZE VAKCINE: Doktor Kon otkrio sve!

Konstatovalo se da vakcinacija nema dugotrajnu zaštitu i počelo je obolevanje vakcinisanih

Objavljeno: 11:01h

Epidemiolog dr Predrag Kon otkrio zašto je skraćeno vreme između primanja druge i treće doze vakcina, ali i važnu stvar o imunitetu nakon prirodne infekcije!

Epidemiološka situacija u Srbiji je veoma ozbiljna, a korona brojke su četvorocifrene na dnevnom nivou, dok već danima od posledica virusa umire po 50-60 ljudi na dan.

Stručnjaci od početka upozoravaju da je vakcinacija jedino rešenje. I dok vakcine zaista štite od smrtnih ishoda i težih oblika bolesti, što se i pokazalo kroz praksu, ispostavilo se da imunitet traje kraće nego što se prvobitno mislilo, o čemu je za TV K1 govorio epidemiolog dr Predrag Kon.

"Konstatovalo se da vakcinacija nema dugotrajnu zaštitu i počelo je obolevanje vakcinisanih. To se prvo videlo u Izraelu, još u julu i postalo je jasno da će i vakcinisani učestvovati u cirkulaciji virusa, zato se ovo nama i desilo. Na početku se tvrdilo da će vakcine štiti i po godinu dana, ali postoji ispitivanje efikasnosti i efektivnosti vakcina – to su nijanse, ali su izuzetno važne. Efektivnost je ono što se stvarno dešava, a efikasnost je šta se dešava sa nečim što merite, u smislu antitela. Prema tome, u efektivnosti vakcina se pokazalo da su one manje efektivne nego što su radovi pokazivali".

Dr Kon je rekao da je primećeno da posle četiri meseca od vakcinacije počinje učestalije obolevanje onih koji su primili kinesko cepivo, zbog čega je skraćeno vreme između primanje druge i buster doze.

Na pitanje da li to znači da je među vakcinisanima koji su u bolnici najviše onih koji su primili Sinofarm, dr Kon kaže:

"Tako je. To je jedna stvar. Najmanje ih je sa AstraZenekom, ali treba opet gledati ukupan broj, niko nije to obradio kako valja. Što se Sinofarma tiče, na osnovu broja obolelih se već vidi da treba u kraćem periodu da se daje treća doza. Uglavnom se daje ista vakcina, to je nešto što je do sada bilo u praksi u humanoj vakcinologiji, ovde je data mogućnost da se i kombinuje".

On ističe da je sve učestalija i reinfekcija, tj. obolevanje onih koji su već preležali kovid, ali srećom, i oni uglavnom imaju blažu kliničku sliku.

"Problem je što se sada otkriva da i nakon prirodne infekcije postoji ograničeni imunitet, i nakon prirodne infekcije nemate potpuno siguran trajni imunitet. Sve češće se dešavaju reinfekcije. Ali, kliničke slike su lakše kod onih koji imaju određenih stepen imuniteta", poručio je dr Kon, podvlačeći da nam je potreban kolektivni imunitet od 80 odsto da bi se smanjila transmisija virusa.

(Espreso/mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.