DA LI KONOBAR IMA PRAVO DA VAM TRAŽI LIČNU KARTU? Ako nemate KOVID PROPUSNICE poznato koliko ćete morati da PLATITE
Kovid propusnica, Foto: Profimedia

vodite računa

DA LI KONOBAR IMA PRAVO DA VAM TRAŽI LIČNU KARTU? Ako nemate KOVID PROPUSNICE poznato koliko ćete morati da PLATITE

Vlasnici lokala ovog vikenda radili su prema sopstvenoj proceni, kako su smatrali da je potrebno. Kako kažu, još uvek čekaju detaljnije odredbe

Objavljeno:

Ko sme da vas legitimiše, čime će proveravati vaše dokumete, da li vlasnici lokala moraju da imaju uređaje za očitavanje? To su samo neka od pitanja koja ovih dana postavljaju građani.

Ovog vikenda inspekcija je proveravala da li gosti ugostiteljskih objekata imaju validne kovid propusnice. Od večeras zvanično nakon provere sledi i novčano kažnajvanje onih koji nemaju validne sertifikate o vakcinaciji, urađenom testu ili preležanom kovidu.

Ugostitelji iz Beograda za MONDO otkrivaju da li su dobili ovlašćenje da kontrolišu goste, čime će proveravati sertifikate pre nego što dođe službeno lice, postoje li pravila koja su njima i gostima i dalje nejasna i kako za sada protiče primena procedure.

KONOBARI U PREKRŠAJU AKO LEGITIMIŠU, I AKO NE LEGITIMIŠU?

Vlasnici lokala ovog vikenda radili su prema sopstvenoj proceni, kako su smatrali da je potrebno. Kako kažu, još uvek čekaju detaljnije odredbe.

"Neki vlasnici lokala procenili su da treba da prilaze gostima, traže kovid sertifikat i odbiju da ih usluže one koji ih nemaju. Drugi opet smatraju da su u prekršaju ako tako nešto urade, zbog toga što konobari i kovid redari još uvek nisu dobili zvanično ovlašćenje od Vlade da imaju pravo da legitimišu goste i traže im lične karte i zdravstvene podatke. Dok se situacija ne iskristališe, neki od vlasnika odlučili su da zatvaraju svoje lokale u 22 časa", kaže za MONDO vlasnik jednog od poznatih beogradskih kafića.

KO SME TO DA RADI?

Iz Udruženja ugostitelja ESNAF potvrđuju za MONDO da su se mnogi ugostitelji ovog vikenda suočili sa problemom zbog toga što odredbe nisu jasne.

"Uredbu, odnosno dopunu stare uredbe, pronašli smo u Službenom glasniku u nedelju uveče. Piše da je pravno lice, preduzetnik ili organizator događaja koji pruža usluge, dužan da identifikaciju kovid sertifikata proveri uz važeći dokument sa fotografijom. To može da bude vozačka dozvola, studentski indeks, putna isprava ili lična karta. Ipak, nije precizno navedeno da li tu kontolu svakog gosta mora da vrši vlasnik, kovid redar ili konobar", kažu iz ESNAFA.

NE ZNAJU KOJIM UREĐAJEM PROVERAVAJU SERTIFIKAT

Iako se u medijima pojavila informacija da konobari sa ulogom kovid redara u kafićima mogu da očitavaju kovid sertfikate uz pomoć kamere na mobilnom telefonu skeniranjem QR koda, kako bi utvrdili da li je sertifikat validan ili ne, iz Udruženje ugostitelja ESNF kažu za MONDO da u odredbi tako nešto nije definisano.

"Piše da je pravno lice, preduzetnik ili organizator događaja dužan da vrši obaveznu proveru validnosti kovid sertifikata uređajem koji prepiznaje grafičku oznaku. Stoji da kovid redari treba da provere kovid sertifikate gosta uz pomoć uređaja. Ali, problem je što taj uređaj nije definisan i nigde ne piše šta je u pitanju. To je ono što mnogi vlasnici kafića nisu razumeli. Većinu informacija dobili su iz medija, još uvek čekaju da im se neko zvanično i pismenim putem obrati", kažu iz Udruženja ugostitelja.

NOVČANE KAZNE SAMO ZA GOSTA?

Prema njihovim rečima, novčane kazne su u dopuni odredbe navedene isključivo za goste koji nemaju validnu propusnicu. Kako kaže, za vlasnike lokala novčana kazna nije navedena.

"U dopuni odredbe stoji da će se novčanom kaznom od 5.000 dinara kazniti lice koje boravi u objektu, a ne poseduje validan kovid sertifikat. Nije navedena novčana kazna za pravno lice, odnosno ugostitelja. Jedna od mogućih varijanti jeste da je novčana kazna za ugostitelja ista kao za kršenje starih mera, kao što je nenošenje maske ili nepoštovanje fizičke distance", kažu iz ESNAF udruženja.

INSPEKTORI UZIMALI PODATKE, GOSTI IZAŠLI NEZADOVOLJNI

Kako kažu, mnogi gosti su ovog vikenda izašli ljuti i revoltirani iz lokala, nakon što su inspekcija i konobari proveravali njihov sertifikat.

"Inspektori su prilazili i zapisivali podatke gostiju bez sertifikata, ali ih nisu novčano kažnjavali. Ipak, gosti su izašli vidno nezadovoljni. Neki od njih u manjim mestima nisu imali nikavu mogućnost da se testiraju na antitela ili antigenskim testom, budući da u mnogim malim gradovima imate isključivo privatne laboratorije. To je takođe stvar koju bi trebalo rešiti", smatraju oni.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.