Sećate se hrasta starog 6 vekova koji je stradao zbog Koridora 11? Posečen je, a onda je usledila JOŠ JEDNA SRAMOTA
Foto: Dragana Udovičić

tuga!

Sećate se hrasta starog 6 vekova koji je stradao zbog Koridora 11? Posečen je, a onda je usledila JOŠ JEDNA SRAMOTA

Ni o jednom drvetu nije se govorilo kao o hrastu u selu Šarani, koji je isečen jer se našao na trasi deonice Koridora 11 od Ljiga do Preljine
Objavljeno: 16:05h

To da bi ostatke hrasta starog šest vekova i visokog 40 metara trebalo sačuvati i ugraditi u neku crkvu pomenuo je i premijer, uoči otvaranja dela auto-puta. Ekipa RTS-a proveravala je gde je hrast i da li se čuva.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Na samom kolovozu je mesto gde je bio stari hrast. Mesto nije obeleženo i više ništa ne ukazuje na to da je umesto moderne saobraćajnice tu nekada bilo viševekovno stablo.

Viševekovni hrast, isečen prošlog leta, trebalo je da bude smešten u porti savinačke crkve. Iz Ministarstva građevinarstva tada su najavili da će stablo biti konzervirano i sačuvano kao jedan od simbola ovog kraja. Umesto toga, delovi džinovskog drveta razbacani su po savinačkom kraju.

Predsednik Mesne zajednice Savinac kaže da više niko ni od meštana ne obraća pažnju na delove stabla.

SRBIJA 1999., NISMO ZABORAVILI: Srbinu je stigla poruka da glasa za Hilari, ovako je odgovorio! (FOTO)

– Od svega su svi digli ruke. Konzervirati ga sigurno neće, on je već pustio vodu i truli ovde. Tumbaju ga sa utovarivačima, prenose sa jednog kraja na drugi i na kraju će ga najverovatnije spaliti – kaže Miliša Nikolić, predsednik mesne zajednice.

Pre tri godine, meštani su protestovali zbog seče hrasta, a ekološka društva i nevladine organizacije su predlagali razna rešenja kako bi se hrast očuvao. Nijedno nije realizovano. Hrast je leta 2015. isečen, uz obrazloženje nadležnih da je odluka doneta u skladu sa strukom, a ne legendom.

Jedino što je u Šaranima od hrasta ostalo, jeste putokaz koji nikom nije zasmetao.

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.