JUTA: Grčki hotelijeri voljni da produže rok za neiskorišćene vaučere za letovanje
Grčki hotelijeri voljni da produže rok, Foto: Tamara Trajković, Profimedia

VAŽNO

JUTA: Grčki hotelijeri voljni da produže rok za neiskorišćene vaučere za letovanje

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić rekla je danas da turističke agencije u Srbiji moraju da vrate novac građanima koji nisu iskoristili vaučere za plaćena putovanja

Objavljeno:

Većina grčkih hotelijera je voljna da turistima iz Srbije produži rok za korišćenje vaučera za zamenska putovanja i odmor u toj zemlji i na sezonu 2022. godine, a na vraćanje novca ih ne može naterati grčka država jer ugovori za zakup kapaciteta nisu sklapani sa njom, već sa vlasnicima turističkih objekata po tržišnim uslovima, rekao je danas član UO Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Vladimir Vlaho.

"Većina naših partnera u Grčkoj kojima je uplaćen novac za aranžmane, a oni ga potrošili i ne mogu i neće da ga vrate, pokazala je dobru volju da turistima iz Srbije produži rok za korišćenje zamenskih vaučera i u sledećoj sezoni i ako im njihova država ne produži uredbu o rokovima korišćenja zamenskih putovanja", rekao je Vlaho za Betu.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić rekla je danas da turističke agencije u Srbiji moraju da vrate novac građanima koji nisu iskoristili vaučere za plaćena putovanja, obzirom na to da Grčka neće produžavati važenje njihove uredbe o rokovima korišćenja vaučera, a koji se završavaju krajem ove godine.

Ona je rekla i da Uredba o zamenskim putovanjima u Srbiji predvidja da se za neiskorišćena putovanja do 31. decembra ove godine novac počne vraćati od 15. januara 2022. godine, a da agencije koje nemaju novac mogu da računaju na kredite Fonda za razvoj "pod povoljnim uslovima".

Vlaho je rekao da mali broj hotelijera u Grčkoj neće pristati da vrati novac, a ni da produži rok za korišćenje aranžmana i taj gubitak će morati da snose same turističke agencije bez učešća putnika u tom trošku.

Dodao je da sumnja da bi krediti kod Fonda za razvoj mogli biti efikasno rešenje jer se pre svega ne mogu obezbediti u kratkom roku do kraja ove godine, pošto ni prošlogodišnji zajmovi za likvidnost još nisu isplaćeni, a da ni većina agencija, verovatno nema uslova da ih ponovo dobije jer će se tražiti veća garancija kroz hipoteku na imovinu.

Turističke agencije bi, prema rečima Vlaha, nekako podnele gubitak na aranžmanima za koje grčki partneri ne žele da varte novac, niti da produže rok za korišćenje, pod uslovom da se pandemija smiri i obezbede uslovi za putovanja i normalno poslovanje.

"Potrebno je vreme da se saniraju gubici i agencije normalizuju poslovanje", rekao je Vlaho koji je i direktor turističke agencije "Sabra". ; ; Komercijalni direktor "Planatursa" i član Upravnog odbor JUTA Milan Vasić rekao je da ta agencija ima oko 500 nerealizovanih aranžmana za Grčku za oko 1.000 putnika u vrednosti od 180.000 evra.

On je rekao da ta suma novca koja se duguje putnicima ne bi bila prevelik teret da ga u celini plati agencija da je moguće normalno poslovanje.

Dodao je da je veliki broj grčkih partnera spreman da produži rok za korišćenje aranžmana, a da pet do deset odsto njih neće dozvoliti da se vaučeri koriste i sledeće godine, ali da neće vratiti ni novac, pa će taj trošak morati da snosi turistička agencija.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.