ZNATE LI ZAŠTO BAŠ OVAJ DATUM? Vlada proglasila 11. jun za nacionalni Dan rodne ravnopravnosti
Vlada proglasila 11. jun za nacionalni Dan rodne ravnopravnosti, Foto: photomaster

nova odluka

ZNATE LI ZAŠTO BAŠ OVAJ DATUM? Vlada proglasila 11. jun za nacionalni Dan rodne ravnopravnosti

Ustanovljavanjem Dana rodne ravnopravnosti doprinosi podizanju svesti o njenoj važnosti kao preduslova za napredak celokupnog društva i jednog od osnovnih vrednosti demokratske države, ističe Mihajlović

Objavljeno:

U Srbiji će se svakog 11. juna obeležavati Dan rodne ravnopravnosti, kako bi borba za postizanje jednakih prava žena i muškaraca bila vidljivija. Na ovaj dan je 1842. godine odobreno školovanje žena.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila odluku o ustanovljavanju Dana rodne ravnopravnosti, saopšteno je iz kabineta predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović na čiju je inicijativu donesena ova odluka.

"Formiranjem Koordinacionog tela pre sedam godina i uz novu, rodno odgovornu Vladu, poslali smo jasnu poruku da rodnu ravnopravnost i položaj žena u Srbiji želimo da unapredimo, kako bi i žene, kao i muškarci, imale jednake mogućnosti da rade, napreduju i žive. Predložila sam da se ustanovi nacionalni Dan rodne ravnopravnosti kako bi ova tema i zajednički napori za postizanje rodne ravnopravnosti bili vidljiviji", poručila je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, izabran je 11. jun, dan kada je 1842. godine odobreno školovanje žena u Srbiji.

"Ukazom kneza Mihaila odobreno je Nataliji Petrović i Sofiji i Katarini Lekić da mogu da otvore školu za žensku decu. Uz pravo glasa, obrazovanje devojčica i žena je siguran put ka boljem i kvalitetnijem životu", rekla je Zorana Mihajlović.

Ističe da se ustanovljavanjem Dana rodne ravnopravnosti doprinosi podizanju svesti o njenoj važnosti kao preduslova za napredak celokupnog društva i jednog od osnovnih vrednosti demokratske države.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.