SREMSKA MITROVICA: Kvalitet vazduha u gradu PRVA KATEGORIJA prema merenjima Agencije za zaštitu životne sredine
Kvalitet vazduha u gradu, Foto: Gradska M televizija

PREZENTACIJA

SREMSKA MITROVICA: Kvalitet vazduha u gradu PRVA KATEGORIJA prema merenjima Agencije za zaštitu životne sredine

Kako bi se broj individualnih ložišta smanjio, Grad završava gasifikaciju na celoj svojoj teritoriji

Objavljeno:

Sremsku Mitrovicu posetio je direktor Agencije za ruralni razvoj Filip Radović i sa saradnicima održao prezentaciju o stanju životne sredine u Republici Srbiji sa posebnim osvrtom na ovaj grad. Kako ističu iz Agencije, Sremska Mitrovica uspela da uradi ono što predstavlja tekovinu savremene civilizacije i agendu svih međunarodnih institucija u svetu, a to je održivi razvoj.

“Istovremeno imate napredak ekonomije, koji prati i poboljšanje stanja životne sredine. To je jedini put kojim će se kretati savremeno društvo, a vidimo da Sremska Mitrovica čini to vrlo uspešno. Ono što sam saznao, Sremska Mitrovica učestvuje u svim programima zaštite životne sredine koje propisuje Vlada Republike Srbije. Kvalitet vazduha je najvažnija tema u Srbiji, a Sremska Mitrovica je uspela da uz bogatu privredu aktivnost bude grad sa prvom kategorijom kvaliteta vazduha u Srbiji u odnosu na 2017. kada je bila u trećoj kategoriji”, navodi Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Kako bi se broj individualnih ložišta smanjio, Grad završava gasifikaciju na celoj svojoj teritoriji, a priključak će biti moguće plaćati na 36 mesečnih rata. Iz Agencije ističu da Sremska Mitrovica menja kotlove i koristi biomasu za grejanje, među prvima učestvuje u projektima energetske sanacija, a biće posađen i zeleni pojas u gradu. Sve to utiće na kvalitet životne sredine i energetsku efikasnost.

“Vrlo je značajno što nas su resorno ministarstvo i Agencija svrstali u Grad sa povoljnim kvalitetom životne sredine. Jedna od mera sa duročnim efektima jeste formiranje “zelenog gradskog prstena” što podrazumeva sadnju novih drvoreda na najfrekventinijim saobraćajnicama, a u izradi je i planski gradski urbanistički plan ekološkog razvoja grada, koji se može nazvati “zeleni GUP”. Takođe, naši sugrađani uviđaju važnost ove teme, pa tokom proseca participativnog budžetiranja izabrali ekološke semafore i ekološke saobraćajne znakove. Svi zajedno doprinosimo kvalitetu vazduha koji dišemo”, dodao je Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.