ČETVORO DECE I 2 BEBE NA RESPIRTORIMA U BEOGRADU! Oglasili se lekari: "NALAZE SE U JAKO LOŠEM STANJU"
Predrag Minić, Foto: Dragan Kadić

VAKCINIŠITE SE

ČETVORO DECE I 2 BEBE NA RESPIRTORIMA U BEOGRADU! Oglasili se lekari: "NALAZE SE U JAKO LOŠEM STANJU"

Poboljšanje koje je primetno je samo tehničko, ne i suštinsko, kaže dr Minić

Objavljeno:

Na Institutu za majku i dete čak četvoro mališana zaraženih koronavirusom prikačeno je na respirator.

Ovi mališani su, kako saopštavaju iz ove ustanove, kritično, ali jedna stvar koja u ovom trenutku ohrabruje je da se njihovo stanje ne menja, odnosno ne pogoršava.

- Oni su jako loše, životno su ugroženi, a kako će biti, još ne mogu da kažem. Kod devojčice (7) ima znakova poboljšanja, a ona će verovatno morati i na dijalizu jer ima problem sa bubregom - izjavio je za Blic dr Predrag Minić sa Insituta.

Kod ostalo troje dece poboljšanje je, kaže, samo tehničko, ne i suštinsko.

- Predano se borimo za ovu decu, do poslednjeg atoma. Predanost mladog tima koji vodim, a koji se stara o najmlađima, prevazišla je moja visoka očekivanja - rekao je doktor.

U Tiršovoj na respiratori dve bebe

Dr Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica intenzivne nege na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj rekla je za Javni servis da su dve bebe na respiratoru u ovoj ustanovi, da im je stanje stabilno, ali da su vitalno ugrožene.

Obe bebe, kaže doktorka, zarazile su se kod kuće.

- Što je veći broj inficiranih u opštoj populaciji, veća je šansa da se pojave i teži slučajevi kod dece - navela je doktorka.

Niko nije pošteđen - ni deca, ni bebe

Sudeći prema "situaciji na terenu", u ovom talasu koronavirusa niko nije pošteđen, pa ni deca i bebe, iako se verovalo da se oni lakše bore sa infekcijom, situacija je sada nešto drugačija. U Kruševcu je nedavno preminuo šesnaestogodišnjak, i bebe su zaražene, a deca od 12 godina imaju upalu pluća.

Ipak, kako kažu lekari taj procenat, srećom, nije visok, ali je svakako alarm da je potrebna opreznost i odgovornost. Globalno se menja epidemiološka slika i sada je u svetu svaki četvrti inficirani virusom korona - dete.

Statistika kaže, da je sada, zavisno od dana, između 10 i 15 odsto inficirane dece u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida.

Deca sa pridruženim bolestima u većem riziku

Stav struke je takav da deca koja imaju komorbiditete ili su hronični bubrežni bolesnici ili su imali kardiohiruške intervencije, kao i gojazna deca i ona sa dijabetesom, su podložnija da se inficiraju i imaju teži oblik bolesti.

Međutim, primer beba koje su na respiratoru, pokazuje da su podložni i oni koji nemaju razvijen imuni sistem.

Prema mišljenju većeg dela struke, i deca treba da se vakcinišu - kako ona sa komorbiditetima, tako i zdrava.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.