Pravilnom i balansiranom ishranom čuvamo zdravlje
Pravilnom i balansiranom ishranom čuvamo zdravlje, Foto: Promo

SAVETI

Pravilnom i balansiranom ishranom čuvamo zdravlje

Nepisano je pravilo da tokom hladnog perioda, kada smo više skloni virusima i infekcijama, jedemo mnogo više, a u stvari, potrebno je da se čuvamo pravilnom i balansiranom ishranom.

Objavljeno: 16:40h

Toplo, pa još toplije

Ono što sigurno nije misterija, jeste da tokom jeseni i zime treba konzumirati što više toplih napitaka i hrane. Čajevi i ukusne domaće supe su odlična opcija. Možete napraviti krem čorbu ili potaž, jer to je upravo odgovarajuća ishrana koja će vam pomoći da sačuvate svoj organizam i tokom zimskog perioda.

Vitamini i minerali

Kao što je tokom cele godine važno da očuvamo svoje zdravlje unoseći što više neophodnih vitamina i minerala za naš organizam, tako tokom zime njihovu dozu treba da dupliramo. Naši su saveznici u borbi za očuvanje zdravlja tokom zime su vitamini A, B, C i D i njih prvenstveno možemo naći u sezonskom voću i povrću. Bilo da ih pripremate za svoje glavno jelo ili užinu, sigurno je da nećete napraviti grešku.

Specifična zimska hrana

Bundeva je preukusna hrana, ali je još bolji lek. Ova „kraljica jeseni” tokom zime ima posebnu čar, kada se koristi za pravljennje čorbe ili u pripremi sočne, slatke pite. Možete koristiti i ulje od semenki bundeva koje će vam obezbediti značajne zdravstvene benefite. Uz bundevu, i kesten je vesnik zime koji, u svakom svom izdanju, predstavlja odgovarajuću hranu koja nas čuva od hladnoće. U slanoj ili slatkoj varijanti – sa kestenom nema greške.

Pazite na telesnu težinu!

Ako ne možete da odolite preukusnoj zimskoj hrani, obavezno pazite i na telesnu težinu, kako ne biste narušili svoje zdravlje na taj način. Naravno da ne treba da odolevate svakoj gozbi, ali potrudite se da jedete umereno. Kada jedete slatkiše, vodite računa o količini, a uvek možete koristiti i niskokalorijske zaslađivače kao odgovarajuću zamenu za šećer. Kao ugljeni hidrat, šećer nam daje energiju i najbolje ga je konzumirati u prepodnevnim satima, kao pogonsko gorivo organizma. Ukoliko imate želju za slatkim, koristite niskokalorijske zaslađivače u pripremi slatkiša i vodite računa da ne prekoračite preporučen unos od 2.200 kalorija dnevno.

Uživajte u jelima koja vam prijaju, ali vodite računa o sebi i svom telu. Dobro se ugrejte ljubavlju i osmehom, a od zime i velikih hladnoća se čuvajte i konzumiranjem pravilne i balansirane ishrane.

Advertisement

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.