POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI: Kovid propusnice nisu diskriminacija
Brankica Janković, Foto: Emilija Jovanović

KOVID PROPUSNICE

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI: Kovid propusnice nisu diskriminacija

Ona je istakla da imunizacija nije dala očekivani rezultat i da je zato bilo logično doneti nove mere kao što su kovid propusnice

Objavljeno:

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kazala je da je saglasna sa izjavom ministra Branka Ružića da onlajn nastava za mlađe osnovce nije realna.

- Saglasna sam sa ministrom Ružićem i njegovom jutrošnjom izjavom da je onlajn nastava za najmlađe osnovce malo verovatna, jer sam pristalica stava da bi kada kreirate mere za zaštitu javnog zdravlja trebalo da krenete od onih najmanje restriktivnih. Takođe, mora se imati u vidu da veliki broj roditelja ne može da organizuje čuvanje dece, a decu do 12 godina ne smete i ne bi trebalo da ostavljate samu. Nadalje, deca su slabo koncentrisana i fokusirana na gradivo kada pohađaju onlajn nastavu - kazala je poverenica na K1.

Ona je istakla da imunizacija nije dala očekivani rezultat i da je zato bilo logično doneti nove mere kao što su kovid propusnice.

- Najpre da napomenem da ne postoji pozitivna diskriminacija. Diskriminacija je diskriminacija. Kovid propusnice nisu diskriminacija. Ova mera je srazmerna i proporcionalna legitimnom cilju, a zaštita javnog zdravlja je legitimni cilj. Država ima obavezu da zaštiti javno zdravlje ali i pravo da kontroliše sprovođenje mera u zaštiti javnog zdravlja. Mi kao građani imamo pravo na zdravstvenu zaštitu, ali i obavezu da poštujemo mere očuvanja javnog zdravlja.

Brankica Janković kazala je da je Krizni štab telo koje se ovim pitanjima bavi i da je na članovima Štaba da pronađu način kako da najbolje zaštite javno zdravlje.

- Prilikom donošenja mera tri su prioriteta i to ovim redom: zaštita javnog zdravlja, omogućavanje poštovanja ljudskih prava i minimiziranje ekonomskih posledica pandemije. Problem je u tome što ljudi koji se sa merama ne slažu, odmah misle da su one diskriminatorne. Država je uradila sve. Obezbedila je besplatne vakcine, dobro organizovala proces imunizacije jer vakcinu možete primiti svuda. Imamo dokaze da vakcina štiti od težih oblika bolesti i minimizira smrtni ishod. Imajući u vidu svea nismo ostvarili kolektivni imunitet, moraju se uvesti i druge mere.

- Da li su kovid propusnice dovoljne i da li su uvedene na vreme, to nije pitanje za mene. Ali, kao građanka mogu da kažem da mislim da je potrebno proširenje te mere i da ona nije dovoljna - kazala je poverenica na K1.

Ona je kazala i da je najteže pitanje odrediti koje pravo je važnije od nekog drugog prava.

- Evropski sud za ljudska prava dobio je dve predstavke - o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika u Grčkoj i obaveznoj vakcinaciji zaposlenih u vatrogasnim službama u Francuskoj. Oni koji su pogođeni ovim merama su uputili predstavke. Još uvek nemamo presude u ova dva slučaja.

U slučaju pretnji koje su izrečene na okupljanjima ispred domova dr Predraga Kona i dr Branislava Tiodorovića, poverenica je pozvala nadležne da reaguju.

- Legitimno je da izrazite svoje neslaganje. Prijavite skup i na tom skupu kažete šta vam se ne dopada. I u Sloveniji su protesti, nedavno sam se vratila odande sa jednog regionalnog skupa. Ali, to nikako ne znači da smete da pretite osobama s čijim se mišljenjem ne slažete. I dr Kon i dr Tiodorović moraju biti zaštićeni, kao i svi mi, građani. Nedopustivo je to što se desilo ispred njihovih kuća - istakla je poverenica.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media