MINISTAR RUŽIĆ: Nije realno da učenici mlađih razreda u ovom momentu pređu na onlajn nastavu
Branko Ružić, Foto: Ministarstvo prosvete

nastava u školama

MINISTAR RUŽIĆ: Nije realno da učenici mlađih razreda u ovom momentu pređu na onlajn nastavu

Ružić je dodao da se najznačajnije reforme odvijaju zahvaljujući podršci EU, koja je i najveći donator u oblasti obrazovanja

Objavljeno:

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da će o modelima nastave u školama, zbog povećanja broja infekcija korona virusom, razgovarati u četvrtak sa predstavnicima Kriznog štaba za suzbijanje epidemije na sastanku Tima za škole, i da će biti "doneta najbolja moguća odluka za decu".

Ružić je za RTS izjavio da smatra da "nije realno da deca predškolskog uzrasta i da učenici i do petog i šestog razreda u ovom momentu bez vanredne situacije pređu na onlajn nastavu jer je osnovno pitanje ko će čuvati tu decu".

Povodom reformi u obrazovanju, odnosno uskladjivanjima sa standardima Evropske unije, Ružić je rekao da je EU za te namene sa više od 100 miliona evra podržala "reformu svih nivoa obrazovanja u Srbiji", kao i da je u okviru toga obezbedjena podrška za uvođenje dualnog obrazovanja, u kome trenutno učestvuje oko 10.000 učenika i više od 800 kompanija.

Ružić je dodao da se najznačajnije reforme odvijaju zahvaljujući podršci EU, koja je i najveći donator u oblasti obrazovanja.

"Želimo da sebe pozicioniramo u akademskom i obrazovnom svetu na način koji će korespondirati sa najmodernijim sistemima u Evropi", rekao je Ružić.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre je rekao da "obrazovanje mora da bude prilagodjeno vremenu, i da se obrazovanje menja jer mora da se prilagodjava potrebama tržišta rada".

"Obrazovanje treba da bude i visokokvalitetno i relevantno i zato moramo da inoviramo. EU je dala preporuke zemljama članicama, ali i Srbiji kao kandidatu", rekao je Žiofre.

Prema njegovim rečima, poglavlje 26 u pretpristupnim pregovorima je ono u kome je Srbija napravila "najveći napredak" i privremeno je zatvoreno uz ocenu "umerene pripremljenosti".

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.