GRAĐANI NAJČEŠĆE PITALI ZA 2 TEME: Javni beležnici odgovarali preko "Vibera"
Ilustracija, Foto: Dado Đilas

saopšteno iz javnobeležničke komore

GRAĐANI NAJČEŠĆE PITALI ZA 2 TEME: Javni beležnici odgovarali preko "Vibera"

Beležnici su odgovarali na pitanja putem "Viber" aplikacije i na tri linije uspeli su da se odazovu na oko 150 poziva

Objavljeno: 19:22h

Veliki broj građana odazvao se pozivu i obratio za savet javnim beležnicima putem otvorenih linija, tokom tročasovnog onlajn savetovanja, saopštila je Javnobeležnička komora Srbije.

Pitanja su najčešće bila vezana za ostavinske postupke i nedoumice oko prometa nepokretnosti.

Beležnici su odgovarali na pitanja putem "Viber" aplikacije i na tri linije uspeli su da se odazovu na oko 150 poziva.

- Prezadovoljni smo odzivom građana, neke nedoumice smo sigurno otklonili - rekao je predsednik JBK Srbislav Cvejić. - Sigurno nismo uspeli da se javimo svima koji su nas zvali, ali ćemo svakako ovakve akcije organizovati i ubuduće.

Mnoga pitanja odnosila su se na postupak legalizacije, a što se tiče ostavinskih postupaka, građani su se interesovali kako se daju nasledničke izjave, kako da sastave testament, kako se pokreće ostavinski postupak. Interesovalo ih je i da li mogu da prodaju neuknjiženu nekretninu, kao i šta dobijaju kupci, a šta prodavci kada overe ugovor kod notara.

- Neophodno je da građani znaju svoja prava i šta dobijaju time što je njihov ugovor o prometu nepokretnosti overio beležnik. Za razliku od overa koje je u prethodnom periodu vršio sud, sada on proverava sve pravne pretpostavke o nepokretnosti i svojim potpisom garantuje sigurnost tog pravnog posla - istakao je Cvejić.

Javnobeležnička komora Srbije potrudiće se da u narednim danima odgovori i na pitanja koja su stigla u formi poruka, kao i na pozive na koje nije stigla tokom tri sata akcije. Onlajn savetovanje za građane organizovano je povodom Evropskog dana pravde, na poziv Ministarstva pravde. Beležnici Srbije na ovaj način su se pridružili akciji "otvorenih vrata" koju sprovode svi notarijati EU.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media