SIMPTOMI KORONE KOD DECE: 1 znak je najvažniji signal da treba dete voditi kod lekara
Deca, Foto: Nebojša Mandić, Profimedia

OPREZ

SIMPTOMI KORONE KOD DECE: 1 znak je najvažniji signal da treba dete voditi kod lekara

Roditelji su zabrinuti kad se kod mališana jave neki od simptoma kovida. Evo kada se može otkriti korona virus kod dece!

Objavljeno:

Svedoci smo da je sve više dece zaražene korona virusom, a lekari objašnjavaju da je ova pojava rezultat veće infektivnosti delta soja.

Roditelji su zabrinuti i pitaju da li svako "curenje" iz nosa znači da dete treba hitno da odvedu kod doktora. Međutim, dr Ana Milinković, pedijatar Doma zdravlja Savski venac objašnjava da tek nakon tri do četiri dana od pojave prvih simptoma antigenski test može da bude pokazatelj da je dete dobilo kovid.

"Tada treba i da se jave lekaru", kaže dr Milinković, "a do tada treba da sprovode uobičajenu simptomatsku terapiju i daju detetu vitamine i čajeve."

Vakcina, Vakcinacija, Koronavirus, Sajam
foto: Aleksandra Čolić

Simptomi zbog kojih se može posumnjati na kovid kod deteta su isti kao kod odraslih - zapušen nos, gubitak čula mirisa, glavobolja, povišena temperatura. Prema rečima dr Milinković, kod dece obolele od kovida se dosta često javi i dijareja.

Naravno, roditelj treba da prati zdravstvenu situaciju kod deteta i odvede ga kod lekara i ranije ukoliko se bilo koji od ovih simptoma razvije do zabrinjavajućeg stadijuma kao što su vrlo visoka temperatura ili dijareja koja ne prestaje.

Korona, Republika Srpska
foto: Print Screen Youtube

(Espreso / Lepa i srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.