SRBIN POTRAŽIO POMOĆ OKO GAŠENJA SLAVE: Pokrenuo lavinu komentara, ne želi da povredi NJEGA (FOTO)
Slava, Foto: Nebojša Mandić

AU ČOVEČE

SRBIN POTRAŽIO POMOĆ OKO GAŠENJA SLAVE: Pokrenuo lavinu komentara, ne želi da povredi NJEGA (FOTO)

– Pa se pitam da li postoji propisana ceremonija za gašenje koju mogu da pratim, da bi mu bilo malo lakše? – zaključio je

Objavljeno:

Iako smo navikli da se u našem društvu slavljenje slave posmatra kao jedan od najveselijih događaja, ipak, da ima onih koji bi obeležavanje ovog datuma najradije preskočili, svedoči i primer ovog čoveka.

Naime, jedan mladić se požalio na Reditu i ispričao kako ga preopeterećuje činjenica da je u situaciji da nasledi slavu od svog oca. Kako je opisao, nedostatak religijskih osećanja jedan je od razloga što ne može da se poistoveti sa tom ulogom:

Tekst
foto: Printscreen/Reddit

– Dragi pravoslavni reditori, potrebna mi je vasa stručna pomoć. Otac mi je najavio da će sledeće godine da mi “preda” slavu, i ništa ga ne odvraća od te namere. Da je samo do mene, kako nemam nikakva religiozna osećanja, jednostavno bih prestao da slavim, ali ne želim da previše povredim njegova osećanja – rekao je on, pa se zapitao:

– Pa se pitam da li postoji propisana ceremonija za gašenje koju mogu da pratim, da bi mu bilo malo lakše? – zaključio je.

Da je njegova objava napravila pravu “buru” na mrežama, svedoči i veliki broj najrazličitijih komentara.

Tekst
foto: Printscreen/Reddit

– Možeš više na to da gledaš kao poštovanje tradicije nego kao neki verski običaj. Ako su ti mrski crkva i popovi možeš i sam da presečeš kolač. Kod nas je deda tako radio, takav je bio običaj da domaćin kuće seče kolač, ne sveštenik. Na kraju, ne moraš od toga da praviš neku feštu i da zoveš gomilu ljudi. Proslaviš u krugu porodice, iskoristiš priliku da na taj dan imaš porodični ručak. Vidiš se sa ćaletom, njemu bude milo. Naravno sve to zavisi od toga koliko ti je ćale fleksibilan što se tiče načina slavljenja slave i da li bi prihvatio ove neke neortodoksne (Pan not intended) načine obeležavanja slave. Elem, zaboravio sam na pitanje da odgovorim. Za svojih 12 godina pohađanja veronauke nisam čuo do sada da postoji obred gašenja slave ili nešto tome slično – glasio je jedan od komentara.

Da se u današnje vreme slavljenje porodičnog sveca ne posmatra kao usko religiozan čin, smatra jedan korisnik Redita:

Tekst
foto: Printscreen/Reddit

– Ja uopšte nisam religiozan, ali volim da slavim slavu. Mislim da je to deo tradicije, i da u današnje vreme i nema toliko veze sa verom i crkvom. Bukvalno posmatram slavu kao žurku. Dođu mi prijatelji, najedemo se, napijemo i bude ful. Možda da promeniš ugao gledanja?

Ipak, ima i onih koji u potpunosti razumeju stanovište ovog mladića:

Tekst
foto: Printscreen/Reddit

– Nema tu nekog rituala, samo prekini da slaviš. Ako ti je bas frka da se ne uvrediš onda samo ne zovi popa i ne pali sveću a ovako pozoveš neko društvo, kao žurka. A šta vi mislite o stanovištu ovog muškarca? Pišite nam u komentarima.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.