PULMOLOG OBJAŠNJAVA KOJI JE SIGNAL ZA ODLAZAK DECE KOD LEKARA: Ovo su prvi simptomi KORONE kod mališana
Dom zdravlja, Foto: RTS/SCREENSHOT

epidemija

PULMOLOG OBJAŠNJAVA KOJI JE SIGNAL ZA ODLAZAK DECE KOD LEKARA: Ovo su prvi simptomi KORONE kod mališana

Ona nije iznenađena što je u trenutnom naletu epidemije veći broj zaraženih mališana

Objavljeno:

Signal za odlazak dece kod lekara trebalo bi da bude pojava kašlja koji prate otežano disanje i bol u grudima, što se javlja i kod dece adolescentnog uzrasta, koji su najčešći pacijenti na dečjem odeljenju KBC „Dr Dragiša Mišović“, rekla je dečji pulmolog ove ustanove Zorica Živković.

Ona je istakla da se u KBC „Dr Dragiša Mišović“ trenutno nalazi 36 dece, koja su uglavnom u stabilnom stanju. Ona nije iznenađena što je u trenutnom naletu epidemije veći broj zaraženih mališana.

- Nisu deca ni sada nezaštićena, nego je došlo do spoja mnogih drugih virusnih infekcija koje se u jesenjim mesecima, krajem septembra i oktobra, pojavljuju kod dece i školskog i predškolskog uzrasta, pa se sad to nekako sve slilo i povezalo sa aktuelnom kovid infekcijom - rekla je dr Živković za RTS.

Navela je da bi roditelji decu trebalo da vode lekaru ukoliko postoji neko u okruženju za koga se zna da ima kovid, a dete ima simptome. Naglasila je da se kliničke slike kod dece koja su hospitalizovana, u odnosu na odrasle, razlikuju u tome što je deci uglavnom potreban kiseonik u prvih nekoliko dana, kada se osećaju malaksalo.

Govoreći o lečenju dece u kućnim uslovima, profesorka je objasnila da se to radi kada temperatura nije visoka, do 38,5 stepeni, i tada lekari ne savetuju da se daju lekovi. Kada je reč o vakcinaciji dece, dr Živković je rekla da je mali broj dece vakcinisan protiv koronavirusa, ali da interesovanje nije toliko malo i da bi, uz podršku roditeljima, bilo i više vakcinisane dece.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.