"SISTEM AMBER NIJE ZAŽIVEO, ALI IMA MESTA ZA OPTIMIZAM"! Igor Jurić i premijerka o temi koja muči mnoge RODITELJE!
Šesta godišnja konferencija Fondacije Tijana Jurić „Bezbednost i odgovornost“, Foto: Espreso

BEZBEDNOST DECE PRE SVEGA

"SISTEM AMBER NIJE ZAŽIVEO, ALI IMA MESTA ZA OPTIMIZAM"! Igor Jurić i premijerka o temi koja muči mnoge RODITELJE!

Espreso je ispratio šestu godišnju konferenciju Fondacije Tijana Jurić „Bezbednost i odgovornost“

Objavljeno:

Šesta godišnja konferencija Fondacije Tijana Jurić „Bezbednost i odgovornost“ održava se danas u Hotelu Metropol u Beogradu, gde se prisutnima obratio osnivač fondacije Igor Jurić, premijerka Srbije Ana Brnabić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Entoni Godfri, a na konferenciji brojni stručnjaci pričaće na temu bezbednosti naše dece.

Igor Jurić
foto: Espreso

Glavne teme o kojima će se govoriti je seksualno zlostavljanje dece na internetu, njihova digitalnoj budućnosti, kao i o problemu nestanka dece u Srbiji.

"Sistem Amber nije zaživeo, ali ima mesta za nadu i optimizam, samo prisustvo premijerke to potvrđuje. Draga Ana, neizmerno sam zahvalan zbog toga i spremnost vlade Amerike da ceo sistem kompletiraju finanskiskom pomoći, obukama ljudi kao i mogućnosti da naši stručnjaci odu u Ameriku i tamo se usavršavaju. Dali su nam veliku podršku i verovatno se pitate zašto je to SAD, zašto nije neka druga država, zato što je sistem tamo i nastao", rekao je Jurić na samom početku.

On je istakao da ne želi da se pomiri sa činjenicom da smo mi kao zemlja crna rupa, gde ova mreža ne funkcioniše.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić se obratila prisutnima istakavši da su deca najranjivija društvena grupa.

"Svaki put je jednako teško kada razmišljam o tome šta nas je okupilo i sa kakvim problemima se suočavamo i kakve su sve opasnosti oko naše dece dnevno. I šta je to što Vlada može da uradi da pomogne deci. Deca su najranjivija društvena grupa. Kada pričamo o prioritetima Vlade nikada ne kažemo da je to zaštita dece, uvek govorimo neke druge reforme. Razmišljala sam o tome zašto je to tako, zato što je bezbednost dece fundamentalna obaveza svake Vlade i čitavog našeg društva ali i takođe i fundamentalna obaveza svakog pojedinca u našem društvu. Ne postoji ništa važnije od toga da su deca bezbedna i sigurna i da ne osećaju strah" - izjavila je premijerka Srbije.

Ono što različita ministarstva Srbije rade po ovom pitanju, ona naglašava da svi kao pojedinci možemo i moramo da radimo na bezbednosti dece.

- Oko Amber alert sistema imali smo sastanke na kojima smo pričali o tome. Želim da kažem da je Republika Srbija opredeljena da uradi apsolutno sve i da će da sprovede u delo svaki sistem koji će imati rezultat bezbednost dece. Već se sprovodi projekat edukacije dece. Konstituisan je i Savet za bezbednost dece, koji podnosi Vladi inicjativu za njihovu zaštitu - objasnila je Brnabić.

Premijerka je iznela zabrinjavajući podatak da je što se tiče nasilja u porodici bilo 8365 prijava nasilja gde su deca bile žrtve, kao i 2.739 slučajeva vršnjačkog nasilja.

- Ako me pitate da li sve što smo uradili dovoljno, rećiću - nije. Svi zajedno, sve institucije i pojedinci trebamo da radimo kako da smislimo nove načine da reagujemo na svaki vid nasilja nad decom. Zato to i nije prioritet Vlade, već fundamentalna obaveza svih nas - zaključila je Brnabić.

Inače, Belgija ima već sistem i za više od 20 godina, uz pomoć njega rešeno je oko 200 slučajeva nestanka dece.

"Child alert je osmišljen da se automatski aktivira u Belgiji kada nestane neko dete. Da li će dete preziveti zavisi od brzine reagovanja i ja kao ambasador dajem podršku Fondaciji Igora Jurića. Deca su budućnost našeg društva i moramo ih zaštititi svaki dan, sat i minut. Čestitam Fondaciji što je to baš stavila u fokus danasnje konferencije", rekao je Entoni Godfri.

(Espreso/ Milica D.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.