ZAVIRITE U LEPOTU GRADSKOG MUZEJA VRŠAC: Dragocenosti koje krije nikog ne ostavljaju ravnodušnim! (FOTO)
Foto: Emilija Jovanović

kulturno blago

ZAVIRITE U LEPOTU GRADSKOG MUZEJA VRŠAC: Dragocenosti koje krije nikog ne ostavljaju ravnodušnim! (FOTO)

Direktorka muzeja ističe da je zasluga Milekera vanvremenska, a otkrila je i da njegovi naslednici rado dolaze u Vršac i neguju bliske odnose sa Muzejom, kao i da im ni poznavanje srpskog jezika nije strano

Objavljeno: 18:28h
  • 38

Gradski muzej Vršac jedan je od najstarijih muzeja, ne samo u Vojvodini nego i šire. Osnovan je 1882. godine u vreme Jovana Sterije Popovića, koji je inicirao između ostalog i bitan zakon o zaštiti kulturnog dobra.

Vršački muzej najzahvalniji je Feliksu Milekeru, koji je na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Julijusa Friša, najzaslužniji za njegovo osnivanje, a punih 40 godina bio je sam na čelu jedne institucije, kao kustos i direktor. Istovremeno je odlikovan ordenom 3. stepena Svetog Save.

Direktorka muzeja ističe da je zasluga Milekera vanvremenska, a otkrila je i da njegovi naslednici rado dolaze u Vršac i neguju bliske odnose sa Muzejom, kao i da im ni poznavanje srpskog jezika nije strano.

vršac, Muzej
foto: Emilija Jovanović

Unuk Feliksa Milekera je jako zadovoljan Gradskim muzejom i smatra da se trebamo dičiti, jer ovakav Muzej još nije video u Evropi

Zajedno sa direktorkom, obišli smo vršački muzej i videli mnoge dragocenosti koje su u njemu izložene.

vršac, Muzej
foto: Emilija Jovanović

U Muzeju su izložena i čuvena dupljajska kolica koje je sin Leonarda Bema, Karl Bem poklonio Narodnom muzeju u Vršcu, dok se veća nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu.

vršac, Muzej
foto: Emilija Jovanović

- Dobili smo privilegovaniji status zbog banatskih graničara koji su pružali pomoć u Prvom svetskom ratu. Godine 1804. prvi put se u njoj pojavljuje grb našeg grada koji u nepromenjenom obliku egzistira i danas. U njoj su sadržani, između ostalog, vršački vinogradi, grad sa Sabornim hramom i Kapelom Svetog krsta kao i kula na vrhu.

vršac, Muzej
foto: Emilija Jovanović

- Deo Pajinog dela se nalazi kod nas, a ostali u Narodnom muzeju, njegovom legatu, kao i galeriji Matice Srpske, a nastao je na njegovom proputovanju u Ameriku.

vršac, Muzej
foto: Emilija Jovanović

Direktorka najveći naglasak stavlja na portret kralja ujedinitelja Aleksandra Karađorđevića, čiji se sličan portret nalazi i u Matici Srpskoj. Vrlo je redak s obzirom da prikazuje kralja u prirodnoj veličini.

vršac, Muzej
foto: Emilija Jovanović

- Dela su bila izložena u Sabornom hramu, a kod nas se nalaze zahvaljujući Eparhiji banatskoj, i predstavljaju svetovni prikaz poslednje srpske despotice prepodobne majke Angeline, koji je Paja posvetio svojoj majci.

vršac, Muzej
foto: Emilija Jovanović

- Za nas je svakako najdragoceniji triptihon i zauzimao je centralno mesto u izložbi jer pokazuje sve ono što je za nas neprolazno.

vršac, Muzej
foto: Emilija Jovanović

Otkriveno je i čime će to Muzej obradovati svoje posetioce u narednom periodu.

- U pripremi je deo istorijske postavke, a u skorijoj budućnosti ćemo prikazati istoriju Vršca od srednjeg veka, sa osvrtom na Prvi i Drugi svetski rat. Tu će se naći autorska izložba posvećena danu oslobođenja Vršca u Prvom svetskom ratu, čije fotografije nigde nisu objavljene. U planu je i izložba akvizicije minerala i fosila- istaknuto je.

- Za ova tri meseca uspeli smo, po prvi put, prevesti privilegovanu tržišnu povelju, koja je od 1804. do nedavno bila neprevedena. Taj prevod će biti izložen naredne godine- za kraj je ponosno otkrila direktorka Narodnog muzeja.

1 / 12 Foto: Emilija Jovanović

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Vršca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

(Espreso/ Vanja P.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media