VAZDUH BLIZU CRVENE ZONE! Iznad prestonice juče izmerene značajne količine zagađujućih čestica
Zagađenost vazduha, Foto: Marina Lopičić

JEZIVO

VAZDUH BLIZU CRVENE ZONE! Iznad prestonice juče izmerene značajne količine zagađujućih čestica

Koncentracije zagađujućih čestica bile su takve da su bile obeležene u zelenoj i žutoj boji.

Objavljeno:

Lepo i sunčano vreme juče je sa sobom donelo veliku zagađenost.

Kvalitet vauduha je od ranih jutarnjih sati bio u crvenoj zoni koja je ne četvrtoj od pet nivoa zagađenosti. Prema zvaničnim podacima, visok stepen zagađenosti vazduha, označen crvenom bojom, zabeležen je u Ovči, Zemunu, u samom centru grada u Bulevaru despota Stefana i Lazarevcu. Ipak, situacija se poboljšala tokom dana.

Na pomenutim mernim mestima izmerene su visoke koncentracije zagađujućih suspendovanih PM čestica, odnosno sitne prašine koja je osnovni izvor zagađenja u prestonici. Broj pored skraćenice označava njihovu veličinu u mikrometrima pa je tako nivo zagađenosti PM čestica u Ovči bio 65,5, Zemunu 71,1, u Despota Stefana 55, i Lazarevcu 109. Prema merenjima u 16 sati, kvalitet vazduha mogao se oceniti kao dobar.

Koncentracije zagađujućih čestica bile su takve da su bile obeležene u zelenoj i žutoj boji.

Inače, glavni uzročnik zagađenja su individualna ložišta, uglavnom na obodu grada. Takođe, i trenutni vremenski uslovu izrazito utiču na nivo zagađenosti.

- Zbog lošeg kvaliteta vazduha kod građana se mogu javiti različite tegobe, kod osetljivijih grupa ljudi one mogu biti ozbiljnije nego u populaciji zdravih osoba - objašnjavaju nadležni iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

- Preporuka ljudima sa različitim zdravstvenim tegobama je da u ovom periodu izbegavaju naporne aktivnosti napolju, dok se zdravim osobama preporučuje pravljenje češćih pauza u svim aktivnostima.

Takođe, nadležni navode i da u ovo doba godine samo jaka košava može dodatno da pročisti vazduh, kao i da povišene temperature nikako ne odgovaraju kvalitetu ozonskog omotača.

- Napominjemo da stanje nije alarmantno, jer je ovo dimaničan i kompleksan sistem, pa se zato i merenja kvaliteta vazduha sprovode svkog sata - dodaju nadležni. - Beograđani se u svakom trenutku mogu informisati na sajtu "Beokom" o trenutno stanju, ali i pratiti uputstva i ograničiti boravak na otvorenom.

O zagađenosti je govorio i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. Prema njegovim rečima, ekološki problemi ne mogu da se reše "preko noći", jer su se decenijama akumulirali. Ali, rezultati su već ostvareni.

- Urađena je strategija u oblasti ekologije za period od deset godina. U tom planu, koji smo nekoliko puta pominjali, tačno po stavkama ima šta smo radili, šta radimo, koji su kriterijumi, kako ćemo dalje da rešavamo probleme - naveo je Radojičić.

Gradonačelnik je najavio da će u narednom periodu u Beogradu biti postavljeno još dvadesetak mernih stanica za merenje kvaliteta vazduha.

Prema podacima iz avgusta Grad raspolaže sa 35 stanica.

Rešenje za individualna ložišta

JEDNO od rešenja za individualna ložišta je projekat toplovod Obrenovac-Beograd, čija je realizacija u planu. Deo rešenja je i širenje gasovodne mreže u centralnim i ostalim opštinama na teritoriji prestonice. Gradonačelnik je pomenuo i da je u Beogradu u poslednjih desetak godina ugašeno više od 1.300 kotlarnica.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.