DANAS JE TOMINDAN! Veruje se da na današnji dan vernici ne treba da rade JEDNU STVAR
Crkva, Foto: Aleksandra Čolić

praznik

DANAS JE TOMINDAN! Veruje se da na današnji dan vernici ne treba da rade JEDNU STVAR

Kao esnafsku slavu, Svetog Tomu obeležavaju drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari

Objavljeno:
  • 10

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog apostola Tomu, u narodu poznatijem kao Tomindan. U crkvenom kalendaru ovaj dan nije obeležen crvenim, već podebljanim crnim slovom, a mnogi Srbi Tomindan slave kao krsnu slavu.

Sveti Toma, jedan je od dvanaestorice apostola a bio je jedini među njima koji nije krio svoju sumnju u Vaskrsenje Hristovo.

Sveti Toma je širio hrišćanstvo najpre u Palestini, potom u Persiji i Indiji, gde je i usmrćen kopljima. Mošti su mu u četvrtom veku prenete u grad Edesu, a potom u Carigrad.

U trenutku kada se na Uskrs, vaskrsli Hristos, ušavši kroz zatvorena vrata, javio svojim učenicima, Toma nije bio prisutan, pa kad su mu apostoli rekli da je Isus maločas bio među njima, on im nije poverovao. Osmog dana po Uskrsu, susrevši Hrista i opipavši njegove rane, Toma se uverio u njegovo usksnuće i besmrtnost.

Kroz tu njegovu nevericu, dobili smo novu potvrdu tog čudesnog događaja, jer se vaskrsli Gospod javio učenicima da bi uverio Tomu, sa rečima “Pruži ruku svoju i metni u rebra moja i ne budi neveran nego veran”.

Na te reči Toma je uzviknuo “Gospod moj, Bog moj”.

Na Tomindan, obično se nikud ne ide i postoji izreka "Sveti Toma, sedi doma".

Takođe, do Svetog Tome traje prelazno godišnje doba, podjesen, što znači da se od danas već računa da je moguć početak zimskog razdoblja.

Tomindan mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao svoju krsnu slavu. Po narodnom verovanju, Toma je važio za radnog i vrednog, pa zato važi za zaštitnika mnogh zanatlija.

Kao esnafsku slavu, Svetog Tomu obeležavaju drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari.

Srbi za Svetog Tomu pričaju da je, kad su sveci delili uloge, on uzeo pečat od oblaka, ali ne donosi oluju, već dragocenu kišu. Veruje se da Sveti Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese drugi potop, ali kako ga nadgleda Presveta Marija, to neće biti uskoro.

U nekim krajevima se veruje da štiti od vukova.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media