ESPRESO OBIŠAO NAJSAVREMENIJI PREČISTAČ OTPADNIH VODA U VRŠCU: Evo šta smo tamo zatekli (FOTO, VIDEO)
Foto: Emilija Jovanović, Grad Vršac

ZNAČAJNA investicija

ESPRESO OBIŠAO NAJSAVREMENIJI PREČISTAČ OTPADNIH VODA U VRŠCU: Evo šta smo tamo zatekli (FOTO, VIDEO)

Vrednost investicije je 5 miliona eura, a investitori su grad Vršac i JKP "Drugi oktobar" iz Vršca, sopstvenim sredstvima

Objavljeno: 14:15h

Grad Vršac sa ponosom je predstavio najsavremeniji prečistač otpadnih voda, i tako postao jedan od najboljih ekoloških primera u Srbiji.

Rekonstrukcijom vrednom oko pet miliona evra, prečistač iz 80ih godina prošlog veka postao je jedan od najmodernijih u zemlji. Njom je urađen tercijarni nivo prečišćavanja otpadnih voda, tj proces denitrifikacije i defosforizacije. Prečistač je time ispunio sve ekološke zahteve zakona u Republici Srbiji i zakona Evropske Unije, što je posebno važno za zaštitu životne sredine.

Zajedno sa predstavnicima grada Vršca i izvršnim direktorom JKP Drugi oktobar Milošem Salapurom obišli smo najsavremeniji prečistač, i posetili kontrolnu sobu gde se vrši kontrola, monitoring i upravljanje sistemom koji nosi naziv "Skada". Tu smo zatekli i kontrolore koji su nam objasnili kako sistemi rade i pokazali gde se sliva kompletna kanalizacija grada Vršca.

1 / 2 Foto: Grad Vršac

- Rekonstrukcija je izvršena i u upravljanju, upravljamo digitalno i online, kontrolišući ceo sistem. Denitrifikacijom i defosforizacijom dobijeni su svi parametri otpadnih voda koji zadovoljavaju sve ekološke zahteve. Grad Vršac je 97 procenata pokriven fekalnom kanalizacionom mrežom i ove godine je urađena po prvi put u naselju Pavliš, i povezana je na gradsku kanalizacionu mrežu, što znači da se sve otpadne vode slivaju na naš prečistač, tako da će se otpadna voda iz Pavliša prerađivati na njemu- rekao nam je izvršni direktor "Drugog oktobra" Miloš Salapura.

02:10

Espreso u poseti najsavremenijem precistacu otpadnih voda u Vršcu

Vrednost investicije je 5 miliona eura, a investitori su grad Vršac i JKP "Drugi oktobar" iz Vršca, sopstvenim sredstvima

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović ranije je istakla veliki značaj ovog projekta za sam grad.

- Do sada su otpadne vode samo mehanički prečišćavane, a sada se tretira i hemijski i tako se dobija visok kvalitet vode, što je veoma važno jer se ista odvodi mrežom ritskih kanala do krajnjeg recipijenta, a to je kanal Dunav – Tisa - Dunav. Ovim velikim ulaganjem nabavljena je i najsavremenija elektro i mašinska oprema pomoću koje će se upravljati prečišćavanjem otpadne vode, a predvidjena je i potpuna automatizacija procesa koji će moći da se prati putem interneta. Radovima je značajno podignut kapacitet, gotovo duplo više od trenutnih potreba, a podsetimo, Vršac je grad sa preko 100 kilometara kanalizacione mreže i gotovo 95 posto gradjana ima kanalizaciju. Ovim smo stvorili mogućnost da se na ovaj prečistač priključi i nedavno izgradjena kanalizaciona mreža u naseljenom mestu Pavliš, što je posebno značajno jer se upravo tamo nalazi jedna od najsavremenijih fabrika za preradu pijaće vode, izjavila je gradonačelnica Vršca dok su još trajali radovi.

Pored ove investicije grad Vršac ima i fabriku vode, te je ovo redak slučaj u Srbiji da jedan grad ima 2 postrojenja u jednom.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Vršca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Espreso/ Vanja P.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.