Predstavljena aplikacija za borbu protiv trgovine ljudima i seksualnog nasilja
Telefon, Foto: Profimedia

važno

Predstavljena aplikacija za borbu protiv trgovine ljudima i seksualnog nasilja

Žiga Sedevčić, predsednik organizacije Dobra Družba navodi da putem ove aplikacije pojedinci, koji se međusobno ne poznaju, zajedno stvaraju zajednicu u kojoj brinu jedni o drugima

Objavljeno:

Organizacija Dobra Družba iz Slovenije predstavila je besplatnu onlajn aplikaciju "ClientEie" za smanjenje žrtava seksualnog nasilja i trgovine ljudima na Balkanu.

- Istražujući trenutno stanje i budnost digitalizacije u industriji za odrasle, posebno u korist radnika ove industrije, naišli smo na aplikaciju čiji potencijal još nije dovoljno iskorišćen, a reč je o aplikaciji koja korisnicima pomaže u pronalaženju ali i deljenju i prijavljivanju nepoznatih klijenata sa ciljem da se upozori na kontakte koje su drugi seksualni radnici prijavili kao sporne - navode iz organizacije.

Žiga Sedevčić, predsednik organizacije Dobra Družba navodi da putem ove aplikacije pojedinci, koji se međusobno ne poznaju, zajedno stvaraju zajednicu u kojoj brinu jedni o drugima.

ClientEie, koji podržava Android i iOS operativne sisteme, jednostavan je za upotrebu. Korisnik može anonimno da traži ili da prijavi bilo koji telefonski broj, korisničko ime ili mejl adresu ako smatra da je to lažan, uvredljiv, nasilan ili na bilo koji način problematičan kontakt, pri čemu će steći uvid u to koliko je puta određeno lice već prijavljeno.

Aplikacija takođe može (uz dozvolu korisnika) da prati njegovu komunikaciju i da ga upozorava u realnom vremenu ako otkrije neke sporne kontakte.

- Kontaktirali smo kompaniju i dogovorili se sa njihovim predstavnikom o podršci i korišćenju aplikacije, koju želimo da podelimo sa zajednicom na Balkanu, a takođe prevedemo na različite jezike kako bi bilo dostupno većem broju korisnika. U narednim mesecima Dobra družba će pripremiti video prezentaciju gde će se pokazati u kojim situacijama i na koji način se aplikacija može koristiti - navode iz Organizacije.

U promociji ove aplikacije koja će podići nivo bezbednosti svih koji se bave seksualnim radom, grupa Dobra družba će održati sastanke sa Međuresornom radnom grupom za borbu protiv trgovine ljudima, sa sindikatom policajaca u Srbiji (gde je, kao u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, seksualni rad nezakonit).

Poslednje dve godine ova slovenačka organizacija sarađuje sa predsednikom policijskog sindikata Blažom Markovićem i razmenjuju iskustva u oblasti zakonodavstva, propisa i modela koje bi Republika Srbija mogla da koristi prilikom odlučivanja o takvom društveno-ekonomskom pitanju.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.