VUČICA VANDA ODBACILA OGRLICU NAKON GODINU DANA PRAĆENJA! Saznali smo zbog čega se to DESILO (FOTO)
Vučica Vanda, Foto: Privatna arhiva

prva markirana vučica u Srbiji

VUČICA VANDA ODBACILA OGRLICU NAKON GODINU DANA PRAĆENJA! Saznali smo zbog čega se to DESILO (FOTO)

Vjekoslav za Espreso objašnjava zbog čega su vučicu uopšte pratili tokom cele godine...

Objavljeno:

Vanda, prva markirana vučica u Srbiji ostala je bez svoje satelitske elektronske ogrlice, pomoću koje se pratilo njeno kretanje godinu dana.

Ceo tekst o vučici Vandi, pročitajte OVDE!

Kako bismo saznali šta se desilo i kako je Vanda nastavila da se prati bez ogrlice kontaktirali smo Udruženje građana "Jadovnik-oaza netaknute prirode".

- Vučica je tačno pre godinu dana markirana na hranilištu i planski je bilo da nosi ogrlicu godinu dana, pa da se ogrlica sama otkači sa životinje. Sama je ogrlica otpala tako su podešene, kada se isprazni baterija. Nakon toga se ponovo napuni baterija i može opet da se koristi - objašnjava Vjekoslav Joksimović.

Vanda je prva vučica čije je kretanje satelitski praćeno. Pored nje, ovakva vrsta praćenja primenjvana je na tri medveda, ali baterije koje su prilagođene tim životinjama traju od dve do tri godine. Ogrlice za vukove su manje, samim tim i baterije traju oko godinu dana.

vucica vanda
foto: Privatna arhiva

Vjekoslav objašnjava i zbog čega su vučicu uopšte pratili tokom cele godine.

- Bitno je za izučavanje vrste, prvi put se na ovaj način izučava ova vrsta. Ona je teritorijalna životinja, boravila je na severozapadni deo Peštera i istočnom delu Ozrena. Prati se kretanja i okot. Ako dugo stoji na jednom području pretpostavljamo da je tu okot, tvrdi Vjekoslav.

On dodaje da je skoro nemoguće da životinja sama skine ogrlicu.

One su znatno manje kod vukova, te je teže skinuti ih, skoro nemoguće. Uređaj za praćenje je lociran i ogrlica je trenutno u posedu udruženja.

vucica vanda
foto: Privatna arhiva

Zanimalo nas je i kako su se odlučili baš za Vandu.

- Kada smo čekali medveda Boru ona se uhvatila na zamku za medvede. Tada nismo imali ogrlicu, pa smo pozajmili međunarodnu od Hrvata, imala je hrvatski broj. Ona sa sobom nosi GPS uređaj i ima mobilnu karticu na sebi - zaključuje Joksimović.

Praćenje Vande započelo je 11.10.2020. godine, a prestalo 15.10.2021. godine. Zahvaljujući donaciji TELEKOMA SRBIJE kupljena je GPS ogrlica, koja je za godinu dana prikupila 2.700 podataka. Markiranje je odradio Prof. dr Duško Ćirović. Uspešno praćenje vučice predstavlja veliki napredak u izučavanju ove vrste u Srbiji.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.